Kayseri Kırkkızlar Efsanesi! Battalgazi ile alakası ne?
Kayseri Kırkkızlar Efsanesi, Kayseri ili ve çevresinde anlatılan tarihi bir hikayedir. Selçuklu dönemine dayanan bu hikaye, kardeşlik ve dayanışma değerlerini vurgulayan önemli bir parçadır. Sizler için derledik, işte ayrıntılar...
Kayseri Kırkkızlar Efsanesi
Kayseri Kırkkızlar Efsanesi, Kayseri ili ve çevresinde anlatılan tarihi bir hikayedir. Selçuklu dönemine dayanan bu hikaye, kardeşlik ve dayanışma değerlerini vurgulayan önemli bir parçadır."
Kayseri Kırkızları Efsanesi, halk arasında Moğol zulmünden kaçan ‘Kırk Kızlar’ olarak da bilinen zatların, 13.inci yüzyılda Selçuklu döneminde yaptırılan Kayseri’nin en eski camisi olan Battalgazi Caminin avlusunda mezar yerlerinin bulunduğu rivayetler arasında yer alıyor.
Battalgazi’nin 12.inci yüzyılda camiden 100 yıl önce yapıldığı düşünülen türbesi de caminin alt kısmında bulunuyor. Türbenin, Battalgazi’yi rüyasında görerek gelen birçok ziyaretçisi mevcut.
Sayıları kırkı bulan bir grup genç kız, Moğol saldırılarından korunabilmek için Battal Mescidi’nin yanındaki mağaraya gizlenmişler. Günlerce Allah’a dua ederek, kendilerini koruması konusunda yakarışta bulundukları söyleniyor. Kırkkızların, “Allah’ım yeri yar bizi içine al! Bizi ya taş yap, ya kuş! Kurtar bizi” diye dua ettiği tabir ediliyor.
1649 yılında Kayseri’yi gezmiş olan Evliya Çelebi’nin ‘Kırk Nisa’ olarak da bahsettiği bu ziyaret alanıyla ilgili, Bu kırkkızın aynı günde doğmuş, kırkının da kırkar sene yaşadığı ve bir anda vefat ettiği anlatılıyor.
Moğol katliamıyla eşleştirilen Kırk Kızlar Türbesi gibi Anadolu’nun birçok yerinde benzer efsane anlatılıyor.