Kayseri kırmızıya boyandı!

Yaz dönemi boyunca etkili olan yüksek sıcaklıklar nedeniyle domates kurutma sezonu erkene çekildi. Kayseri'nin o ilçesi ise kurutma işlemine başlanırken ilçe domates kırmızılarıyla göz doldurdu. Detayar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri kırmızıya boyandı!

Domates kurutma sezonu yaz aylarındaki yüksek sıcaklık nedeniyle erkenden başladı. Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesi ise adeta kırmızıya boyandı. 

Kayseri, sanayi şehri olmasıyla ön plana çıksa da Erciyes'in eteklerindeki ovalarda yetiştirilen ürünlerin, bölgede oluşan gece gündüz ısı farkından dolayı kaliteli ve katma değeri yüksek olan ürün üretimi sağladığı belirtiliyor.

Kayseri'de geçtiğimiz yıllarda 3 bin 300 dekar alanda domates üretimi yapılırken üretimin yüzde 80'i Yeşilhisar ilçesinde gerçekleştirilmişti.

Kayseri kırmızıya boyandı!

Yeşilhisar ilçesinde iklimin etkisiyle, yetiştirilen domatesteki aromanın farklılığından doayı pek çok firmanın da tercihi oluyor. Özellikle geçen yıllarda Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir firma Yeşilhisar ilçesinde çalışmalar yapmıştı.

Kurutma sergileriyle kırmızı renge bürünen alanda domatesler, paketleme tesisinin ardından ihraç ediliyor. Genellikle makarna, pizza ve salatalarda tercih edilen kurutulmuş domatesler Türkiye genelinde ve Avrupa sofralarında yer alıyor.

Kayseri kırmızıya boyandı!

Toplanan domatesler işçiler tarafından bıçak yardımıyla ikiye bölünerek tuzlanıyor. Bu domatesler 3 gün boyunca kavurucu sıcaklar altına bekletierek kurutulması sağlanıyor. Ardınan domatesler toplanark torbalara konulup depolara getiriliyor.

Yeşilhisar ilçedesinde de 2 bin 500 dekar alanda yaklaşık 25 bin ton domates yetiştirilirken 100 dönüm alanda kurutma işlemi yapılıyor. İlçede domatesler kurutma işleminin ardından paketlenip diğer illere gönderilirken İtalya'ya ihraç edileceği belirtiliyor. Böylece şehir ekonomisine de katkıda bulunuluyor.