Kayseri komando Afrin'de destan yazıyor

Afrin ve Münbiç'i terörden süpürme harekatına katılan TSK'nın gözde birlikleri, Afrin'de destan yazmaya devam ediyor.

Kayseri komando Afrin'de destan yazıyor

Türkiye tarihinde de ilk ve tek hava indirme harekatını gerçekleştiren birlik ünvanına sahip, iki altın madalyalı, Kayseri Hava İndirme Tugayı, Türkiye için büyük bir tehdit haline gelen bölgeyi karış karış teröristlerden temizliyor. Bölgede 11 gündür devam eden harekatta oluşturulan 7 kıyıbaşı bölgesinde ÖSO güçleri ile birlikte en kritik görevlerde yer alan komandolar, PKK ve DEAŞ’lı teröristlerin korkulu rüyası. 
 
Türkiye’nin tek hava indirme komando birliği olan Kayseri 1. Komando Tugayı’nın tarihi 1960’a kadar iniyor. Kıbrıs’ta 1960’da tansiyonun yükselmesi ile TSK çıkarma ve hava indirme konusuna odaklandı. 
 
İlk operasyon ve iki altın madalya
 
Hava İndirme Tugayı’nın ilk tecrübesi 1974’te Kıbrıs Barış Harekatıydı. Kayseri’den kalkan nakliye uçakları ile 20 Temmuz sabahı Kıbrıs’a ayak basan ilk askerler Hava İndirme Tugayı’nın komandoları oldu. Harekat sırasında 76 şehit veren tugay operasyondan sonra TSK Kıbrıs Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası ile taltif edildi. Tugayın ikinci madalyası ise Güneydoğu Anadolu ve Irak Kuzeyi Sınır Ötesi Harekat Üstün Cesaret ve Feragat Altın Madalyası oldu.
 
Zorlu eğitim
 
TSK’da tüm rütbedeki askeri personele her seviyede askeri paraşüt eğitimi yalnızca bu tugayda veriliyor. 
 
Halen 1. Komando Tugayı, güneydoğu, Kuzey Irak ve Suriye’deki operasyonlara yoğun olarak katılıyor. Tugayın bünyesinde 4 Komando Taburu, bir Hava İndirme Taburu, bir Topçu Taburu, bir Lojistik Destek Taburu, bir Eğitim Taburu ve bir Eğitim Destek Taburu bulunuyor. 
 
Rekor kırdı
 
Tugay, 16 Haziran 2005’te bir rekora imza attı. Komanda Üsteğmen Gazali Petek, sırtında biri yedek diğeri ana paraşütünün yanı sıra 513,2 metre kare büyüklüğünde Türk bayrağı ile 2000 metrede uçaktan atladı. 300 metre serbest düştükten sonra 1700’üncü metrede paraşütünü açtı. 28,5 metre uzunluğunda, 18,6 metre enindeki Türk bayrağını Kayseri semalarında dalgalandırarak tugaya indi. Guiness Rekorlar Kitabı’na giren atlayışla havada ‘Gökyüzünde açılan en büyük bayrak rekoru’ kırıldı. HABER MERKEZİ