Kayseri KOSGEB, makine destek kredisinde 2'nci

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kayseri Bölge Müdürlüğü'nün dağıtılan makine destek kredileri sıralamasında 2'nci sırada yer aldığı ortaya çıktı.

Kayseri KOSGEB, makine destek kredisinde 2'nci

Konu ile ilgili bilgiler veren KOSGEB Kayseri İl Müdürü Ahmet Özbekler, özellikle girişimcilik destek programına olan ilginin oldukça yoğun olduğunu ifade ederek, 2015 yılında yaklaşık 1 milyon 700 bin liralık bir destek sağlandığını, 2016 yılında gelindiğinde ise 4 milyon 737 bin lira destek sağlandığını kaydetti ve Kayseri’nin diğer destek kredilerinden olan makine destek kredisinde ise iller arasında 2’nci sırada bulunduğunu bildirdi. Özbekler konuya ilişkin olarak şunları paylaştı: “Kayseri, toplam desteklerle ilgili sıralamada 10’uncu sırada. Makine kredisi anlamında 2016 verilerine göre şu anda 2’nci sırada. İşletmelerin yerli makine talepleri doğrultusunda ve ekonominin canlandırılması amaçlanarak yapılan bu desteğimize de talep oldukça yoğun oldu. Kayseri, iller arasında 2’nci sıraya yerleşti toplam 44 milyon lira ile.”

İŞ YERİ AÇMADAN DA BAŞVURULABİLECEK

Verdiği bilgilerde, yeni düzenleme ile iş yeri açmadan da destekler için başvuru yapılabildiğini aktaran Özbekler; “Daha önce girişimcilerimiz iş yeri açıp geliyorlardı, artık işyeri açmadan da başvuru yapabiliyorlar. Bu ikili sistem 2017 yılının sonu kadar yürürlükte olacak, sonra ise artık iş yeri açmadan başvuru alınacak. Girişimcilerimiz iş yeri açmadan girişimcilik sertifikası alarak başvuruda bulunabilirler. İş yeri açmadan başvuru yapılması önemli. İşte, iş yerini açan kişinin sermayesi var mı yok mu, yeterli bilgisi var mı yok mu, bu bilgileri önceden edinerek, öngörerek çalışma yapılması kişinin lehine olabilecektir. Bu girişimcilere biz belki ‘şimdi bu yatırımı yapmanız uygun değil, 2 yıl sonra gel’ de diyebiliriz girişimcinin yatırım yapıp sonra iflas etmesindense. Kişinin lehine de olabilir. Bunun da önüne geçilmiş olacaktır diye düşünüyoruz. Bir de şunu ifade etmekte fayda var. Girişimciler, iş yeri açmadan müracaatta bulunabilirsiniz dediğimizde bunu, 50 bin liralık KOSGEB desteğini önceden alacaklar diye anlıyorlar. Böyle bir şey yok. Önceden müracaat edilebilse de, KOSGEB’in desteği daima sonradır. Önce girişimci makine teçhizatlarını alır, KOSGEB daha sonra ödemesini yapar. Bu yanlış anlaşılma da buradan düzeltilmiş olsun. Yani KOSGEB’in iş yeri açmadan müracaat alması, önceden para verecek anlamına gelmemelidir” dedi. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ