Kayseri Kurban Bayramına hazır
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kayseri Ticaret Borsası (KTB) ekipleri, başlamasına bir ay kala Kurban Bayramı hazırlıklarını tamamladı. Her iki kurumdan yapılan açıklamada, ilde kurbanlık hayvan sorunu olmadığı belirtildi.
EKİPLER AREFE GÜNÜNDEN İTİBAREN SAHADA
20 Temmuz tarihinde başlayacak olan Kurban Bayramı için ilgili kurumlar hazırlıklarını tamamladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri 35 kişilik ekibiyle, arefe günü ve bayram öncesinde sahada olacak. Aynı şekilde sahada olacak KTB tarafından da kurbanlık fiyatları belirlendi.
GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 20 ZAM
Her iki kurum da Kayseri'de kurbanlık hayvan sıkıntısı olmadığını belirtirken, pastırma ve sucuk fiyatlarında Kurban'a özel bir artış yaşanmayacağı, ancak geçen yıl ile kıyaslandığında kurbanlık hayvan ve kesim fiyatlarında yüzde 20'lik bir artış görüldüğü ifade edildi.
AMAÇ: KAYSERİ'DEKİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞINI ARTIRMAK
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti (KGC) ziyaretinde, yaklaşan Kurban Bayramı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kayseri'de kurbanlık hayvan sıkıntısı olmadığını belirten Şahin, büyükbaş ve küçükbaş hayvana verilen desteklerle ilde hayvan varlığının arttığına işaret etti. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"1990'lı yıllarda ilimizde 1 milyonun üzerinde küçükbaş varlığı söz konusu iken bu rakam 90'lardan sonra neredeyse 4'te 1'ine düştü. Şimdi ise devletimizin yaptığı yatırımlarla bu rakam 700 bine ulaştı. Asıl hedefimiz, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, Türkiye'de yaşayan herkese bir küçükbaş hayvan düşmesi. Türkiye bu şekilde ancak et eksiğini kapatabilecek. Büyükbaş hayvanda ise ilimizin hayvan varlığı 400 bin civarında."
İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ 35 KİŞİYLE SAHADA
Kurban Bayramı arefesi ve bayram süresince , kurum olarak 35 kişilik ekiple sahada olacaklarını dile getiren Şahin, vatandaşlara veteriner sağlık raporu ve kulak küpesi olmayan hayvan alımı yapmamaları önerisinde bulundu.
PASTIRMA VE SUCUK FİYATLARI ARTMAYACAK
KTB Başkanı Recep Bağlamış ise, Oda binasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2021 yılı kurban ve kesim fiyatları ile ilgili bilgi verdi. Geçen yıla oranla kurbanlık hayvan ve kesim fiyatlarında yüzde 20 artış görüldüğünü kaydeden Bağlamış, pastırma ve sucukta ise kurbana özel bir fiyat artırımına gidilmeyeceğinin altını çizdi. Bağlamış, fiyatlara dair şu bilgileri verdi:
"Büyük baş hisse bedeli 2 bin TL ile 3 bin 500 TL arasında, küçükbaş hisse bedeli bin 500 TL ile 2 bin 500 TL arasında olacaktır. Canlı kilogram fiyatları ise; erkek kurbanlık vasfını taşıyan dana canlı kilogram fiyatı 30 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve canlı kilogram fiyatı 29 TL, damızlık vasfını kaybetmiş dişi koyun canlı kilogram fiyatı 30 TL, erkek toklu canlı kilogram fiyatı ise 35 TL’den satılacaktır. Kombinalardaki kesim ücretleri ise; büyükbaş için 700 TL, kesim ve 4 parçaya ayırım küçükbaş için 150 TL, kesim ve 4 parçaya ayırım, et çekim ücreti ise kilogram fiyatı 2 TL olarak belirlenmiştir."
>>>Haber Merkezi