Kayseri ne kadar vergi ödüyor? Devletten ne alıyor, devlete ne veriyor?

Kayseri'nin devlete ne kadar vergi ödediği vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki Kayseri ne kadar vergi ödüyor, devletten ne alıyor, devlete ne veriyor? İşte detaylar…

Kayseri ne kadar vergi ödüyor? Devletten ne alıyor, devlete ne veriyor?

Kayseri’nin ne kadar vergi ödediği bir gazetecinin paylaşımının ardından vatandaşlar arasında büyük merak uyandı. Gazetecinin paylaşımında Diyarbakır’ın Kayseri’den daha fazla vergi ödediğini belirtmesiyle Kayseri’nin devletten ne kadar aldığı devlete ne kadar verdiği vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı.

Ekonomim’in aşağıdaki tablolardan elde ettiği verilere göre vergilerin (devlete verilen) kamu harcamalarına (devletten alınan) oranı bakımından iller arasında büyük farklar bulunuyor.

Tablo 1 ve Tablo 2’de görüldüğü üzere, vergilerin harcamalara oranında endüstriyel gelişmenin çok önemli bir payı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra nüfus da söz konusu orana etki eden önemli bir faktördür. Bununla birlikte, nüfusun bir yerin büyükşehir belediyesi olmasında önemli etken olduğu dikkate alındığında benzer sosyoekonomik gelişmişlik ve nüfus düzeyine sahip olan büyükşehirler arasında vergilerin harcamalara oranı bakımından önemli farklılıklar bulunmaması beklenir. Tablo 3’te ise farklı bir resmi yansıtmaktadır.

Yapılan analizde, sosyo-ekonomik gelişme ve nüfus düzeyi vergilerin harcamalara oranı bakımından önemli bir faktör olmakla birlikte siyasi kararlar ve kayıt dışı ekonomi de söz konusu oranın gerçekleşmesinde oldukça önemli bir faktör olduğu da belirtiliyor.

Kayseri’nin ödediği vergiler ise tabloda açıkça aktarılıyor.

Kayseri ne kadar vergi ödüyor? Devletten ne alıyor, devlete ne veriyor?Kayseri ne kadar vergi ödüyor? Devletten ne alıyor, devlete ne veriyor?