Kayseri Neden Başkent Olmadı? Anadolu Haber Sokakta
Tarihte Kayseri'nin ülkenin başkenti ilan edilmesi iki kere gündeme geldi. Ayrıca Kayseri'de bulunan tarihi Kayseri Lisesi, Meclis olarak hazırda bekletilmişti. Biz de Anadolu Haber olarak vatandaşlara Kayseri'nin neden başkent olmadığını sorduk?
Kayseri, Türkiye tarihinde iki kez ülkenin başkenti olma ihtimali ile karşı karşıya kalmıştı. Türklerin Anadolu’ya gelmelerinden itibaren başkentleri de devletin konumuna göre değişmişti. Bilecik, Bursa ve Edirne’den sonra, İstanbul’un fethiyle başkent buraya taşınmıştı. İstanbul bu hâliyle devletin tam ortasında yer alıyordu.
İstanbul stratejik açıdan ise Karadeniz’den Akdeniz’e giden deniz yollarıyla, Asya’dan Avrupa’ya giden kara yollarının kesiştiği bir noktadaydı. Devletin güçlü olduğu dönemlerde önemli bir avantaj sağlayan bu stratejik özellik, devletin zayıflamasıyla birlikte, ülkeyi bu kadar farklı yönden saldıraya açık hale getirdi. Dolayısıyla ya Kayseri’nin ya da Konya’nın başkent olması gündeme geldi. Çanakkale Cephesi sırasında yine başkentin Anadolu’ya (Eskişehir ya da Kayseri) taşınması gündeme getirilmiş, hatta bu konuda gerekli hazırlıklar da yapılmıştı. Kayseri’de tarihi Kayseri Lisesi, Meclis olarak hazırda bekletilmişti. Bu cephedeki inanılmaz başarı sayesinde başkentin nakli konusu gündemden düştü. Biz de Anadolu Haber olarak bugün vatandaşlara Kayseri’nin neden başkent olmadığını sorduk?
İşte cevaplar;
Bir vatandaş, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarına atıfta bulunarak şu ifadelere yer verdi; ‘Bilmiyorum tam olarak Atatürk’ün işine karışılmaz. Ankara yerine Yozgat’ın başkent olmasını isterdim. Çünkü ayak basılmamış güvenli toprak.’
‘Ankara daha elverişli’
Kayseri'nin başkentlik için coğrafi ve şehir planlaması açısından yeterli büyüklüğe sahip olmadığını belirten bir vatandaş; ‘Kayseri neden başkent olamadı bilmiyorum ama Ankara daha elverişli, başkent olmak için. Kayseri başkent olabilecek kadar büyük bir şehir değil. Ankara dışında Yozgat’ın başkent olmasını isterdim’ diye konuştu.
‘Ankara’yı yabana atmak istenmediler’
Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in kuruluş dönemindeki stratejik kararların etkisi olduğunu vurgulayan başka bir vatandaş ise şöyle dedi; ‘Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’ndan önce yaptığı kongrelerde Ankara’nın pozisyonu farklıydı. Kayseri’de gündeme gelmişti başkent olabilmesi için Ankara’yı yabana atmak istemediler.’
‘Kayseri nüfusu az’
Kayseri'nin başkent olmamasının nedenini nüfus azlığına bağlayan başka bir vatandaş; ‘Bence nüfus azlığından başkent olamadı ve gerekli işlerin yürümediği için... Ankara olmasaydı, İstanbul’un başkent olmasını isterdim çünkü nüfus popülasyonu ve sanayi daha fazla’ ifadelerini kullandı.
‘Siyasi nedenlerden dolayı’
Kayseri'nin başkent olamamasının ardında siyasi sebepler olduğunu söyleyen bir vatandaş; ‘Büyük ihtimalle siyasi nedenlerden dolayı Kayseri başkent olamadı. Yoksa Kayseri başkent olabilirdi. Bunun birçok faktörü vardır’ dedi.