Kayseri'nin 97 yıl önceki haritası ortaya çıktı: İşte Kayseri'nin 4 ilçesi!

1927 yılı Türkiye'sini gösteren haritada Kayseri'nin ilçeleri dikkat çekti. O yıllarda Kayseri'nin sadece 4 ilçesinin bulunması görenleri şaşırttı. Peki Kayseri'nin o 4 ilçesi hangileriydi? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'nin 97 yıl önceki haritası ortaya çıktı: İşte Kayseri'nin 4 ilçesi!

1927 yılı Türkiye’sini gösteren harita sosyal medyanın gündemine oturdu. Kayseri’nin o yıllarda yalnızca 4 ilçesinin bulunması görenleri şaşırtırken harita, meraklıları tarafından dikkatle incelenmeye başlandı. İşte 1927 yılında Kayseri’nin ilçeleri…

Cumhuriyetin ilanından bu güne Türkiye haritasında büyük değişiklikler yapıldı. Zaman içerisinde birçok ilde mülki sınırlar sürekli olarak değişti. Yaşanan gelişmelerle ilçe sayıları da buralara bağlanan mahalle sayıları da giderek arttı. 

Son zamanlarda sosyal medyanın gündemine oldukça yer eden harita T.C. 1927 Umumi Nüfus Tahriri’ne göre hazırlandı. 1927 Türkiye ilçe haritası, Cumhuriyet’in ilk yıllarında, 1923’teki Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra yapılan il ve ilçe idari düzenlemelerini yansıtan bir haritadır. Bu dönemde, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden kalan idari yapı değişmeye başlamış ve Cumhuriyet ile birlikte birçok yeni idari düzenleme yapılmıştır. 

Kayseri'nin 97 yıl önceki haritası ortaya çıktı: İşte Kayseri'nin 4 ilçesi!

Ahmet Kargın tarafından hazırlanan haritada Kayseri’nin ilçe sayısı dikkat çekti. O yıllarda Kayseri’nin yalnızca 4 ilçesi bulunuyor. Bu ilçeler Bünyan, Pınarbaşı, Develi ve İncesu olarak kaydediliyor.

Sarıoğlan, Akkışla Bünyan’a, Sarız Pınarbaşı’na, Tomarza, Yahyalı, Yeşilhisar Develi’ye, Kocasinan’ın büyük bir kısmı İncesu’ya bağlıydı. Kocasinan, Melikgazi, Talas, Felahiye, Özvatan ve Hacılar ise Kayseri merkeze bağlı idi.

Kayseri’de Pınarbaşı, Develi, Bünyan ve İncesu ilçeleri o dönem Kayseri’de kaza olarak bulunuyordu. Kayseri’nin o günkü nüfusu ise merkezde 99 bin 713, kentte 39 bin 134, kırsalda ise 60 bin 579 olduğu bilgisi yer aldı. Kırsal nüfusun kent nüfusuna oranla daha fazla olması ise dikkat çekti.