Kayseri'nin Akkışla ilçesini tanıyalım
Akkışla ilçesi Kayseri'ye yaklaşık bir saat 80 km mesafedir. Peki Akkışla'nın nesi meşhurdur? Nüfusu ne kadardır? Merak edilenler Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haber Detaylarında…
Akkışla ilçesi Kayseri’ye yaklaşık bir saat 80 km mesafedir.
Akkışla ilçesi daha önce Sivas İline bağlı iken, Kayseri’nin İl olması ile birlikte Kayseri’ye, İlçe olarak da Pınarbaşı’na bağlanmış olan Akkışla, Bünyan’ın İlçe olması ile birlikte Bünyan İlçesine bağlanmıştır. 1954 yılında teşkilatlı nahiye, 19.06.1987 gün ve 19507 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanan 3392 sayılı Kanunla da İlçe olmuştur.
Akkışla İlçesi, bağlı olduğu Kayseri İlinin Doğusunda yer alır. Akkışla'da Belediye teşkilatı 1953 yılında kurulmuştur. İlçe Akkışla adını; kuzeyindeki kayaların beyazlığından ötürü Ak ve kış aylarında hayvanların dışarıda kalmasına müsait olduğundan da Kışla kelimesini birleştirerek Akkışla olarak almıştır. İl Merkezine 80 km. uzaklıkta olup, Doğusunda Pınarbaşı, Batısında Sarıoğlan, Kuzeyinde Gemerek, Güneyinde Pınarbaşı ve Bünyan ilçeleri bulunmaktadır. 1.370 m rakımlı İlçenin yüzölçümü 546 km² dir. Toplam tarım arazi varlığı 100.850 dekar olup bu arazinin 75.000 dekarı kıraç, 25.850 dekarı sulu tarıma elverişli arazidir.
İklimi karasal iklim özelliklerini taşır, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Bitki örtüsü bozkırdır. İlçenin Doğusunda Hınzır Dağı bulunmaktadır. Bu dağlar derin vadilerle yarılmıştır. Dağlar güney-batıdan doğuya, kuzey-batıdan doğu istikametinde uzanmaktadır. Aynı zamanda dik ve sarp, yer yer hafif meyilli sırtlardan oluşmaktadır. İlçenin sınırları içerisinden geçen Acısu akarsuyu Kızılırmağa ulaşmaktadır. İlçede ova, göl ve gölet bulunmamaktadır. İlçede Kaymakamlık ile birlikte, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Amirliği, Tapu Müdürlüğü, Müftülük, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Malmüdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü, Kayseri ve Civarı T.A.Ş. Elektrik İşletme Şefliği, T.C. Ziraat Bankası ve Sarıoğlan İlçesine bağlı PTT Şubesi gibi kamu kurum ve kuruluşları bulunmaktadır. İlçede Adliye bulunmamaktadır. İlçenin Adliye ve İcra ile ilgili hizmetleri Sarıoğlan Adliyesi ve İcra Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Herhangi bir sendika kuruluşu bulunmayan İlçede, meslek kuruluşu olarak (11) adet dernek ve Kaymakamlık bünyesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bulunmaktadır.
İlçe Merkez Belediyesi 14 adet; Yeni, Yeşil, Şen, Yukarı, Uğurlu, Kululu, Akin, Gömürgen, Yeni Gömürgen, Alevkışla, Ganişeyh, Girinci, Gümüşsu ve Ortaköy mahallelerinden oluşmaktadır.
İlçenin Belediye Başkanı Azmi Kazım Sonkur İlçede ekonomik yapı; tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım ve hayvancılık, ticari amaç için değil, insanların kendi ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla yapılmaktadır.
Akkışla’nın nesi meşhur?
Yoğurdu, kilimi ve gilaburusuyla meşhurdur. İlçenin 2018 yılı TÜİK verilerine göre, genel nüfusu 6.429'dir.