Kayseri'nin Bünyan ilçesini tanıyalım… Eski ismine şaşıracaksınız
Bünyan, Kayseri merkeze yaklaşık olarak 40 kilometre mesafededir. Peki Bünyan ilçesinin nesi meşhurdur? Nüfusu ne kadardır? Merak edilenler Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haber Detaylarında…
Bünyan, Kayseri merkeze yaklaşık olarak 40 kilometre mesafededir. Bünyan, Arapça ’da “ bina, yapı’’ anlamına gelmektedir. Bünyan ilçesi idari olarak kurulmadan önce, Sarımsaklı isminde bir nahiye idaresi söz konusudur. Sarımsaklı nahiyesinde 1895 yılında, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde Kaymakamlık teşkil edilmiş ve Padişahın ismine izafeten Bünyan-ı Hamit (Hamidiye) adı verilerek kaza olarak kurulmuştur. 1908 yılında Hamit kelimesi kaldırılarak ismi Bünyan olarak değişmiştir ve 1914 yılında mülki olarak Sivas ilinden ayrılıp Kayseri’ ye bağlanmıştır. Bünyan, İç Anadolu Bölgesinin doğusunda yer almaktadır. İlçenin kuzeyinde Sarıoğlan ve Akkışla, güneyinde Tomarza ve Talas, doğusunda Pınarbaşı, batısında Kocasinan ve Melikgazi ilçeleri ile sınırları olup 1.188 km2 (1.188.000 dekar) yüzölçümüne sahiptir. İlçenin iklimi karasal iklim olup, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk, sert ve yağışlıdır. İlçenin yerleşim yeri, 1.900m yüksekliği olan Koramaz Dağı’nın kuzey yamaçlarıdır. İlçe merkezinin yüksekliği 1.340 metredir. İlçenin sınırları içerisinde Tuzhisar Mahallesinde Tuzla tabii gölü, Topsöğüt Mahallesinde “Taçın Suyu” ve ilçe merkezinde Boğaz mevkiinden akan “Bükderesi” bulunmaktadır. Ayrıca Pınarbaşı mevkiinde, ilçe merkezine içme suyunun sağlandığı, kaynak bulunmaktadır.
İlçede Kaymakamlık ile birlikte, Jandarma Komutanlığı, Askerlik Şubesi Başkanlığı, Adliye Teşkilatı, İlçe Emniyet Müdürlüğü , Mal Müdürlüğü , Nüfus Müdürlüğü , Milli Eğitim Müdürlüğü , Vergi Dairesi Müdürlüğü , Sağlık Müdürlüğü , Devlet Hastanesi , Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü , Tapu Müdürlüğü , Müftülük , Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü , Kapalı Ceza Evi, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü , Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı , PTT Müdürlüğü , Kayseri ve Civarı T.A.Ş. Elektrik İşletme Şf., Türk Telekom İşletme Şefliği , Pancar Kooperatifi , Kütüphane Memurluğu , T.C. Ziraat Bankası , Denizbank gibi kamu kurum ve kuruluşları bulunmaktadır.
İlçede bulunan tarihi yerler
İlçede bulunan tarihi ve turistik Hititler ve Selçuklular zamanından kalmıştır. Bu eserlerden bazıları Büyük Bürüngüz köyündeki Daniş Ali Bey Camii, Cami-i Kebir mahallesinki Bünyan Ulu Camii, Kayabaşı Mağaraları, Samağır köyündeki Abdurrahman Gazi Türbesi ve mağaralar, Doğanlar mahallesindeki Şammaspir Kilisesi, Karakaya kasabasındaki Seyit Halil Türbesi, Yenice mahallesindeki Papaz Çeşmesi, Sultanhanı köyündeki Sultan Hanı ve Karadayı köyündeki Karatay Hanı'dır.
İlçenin ekonomik yapısı
İlçe ekonomisinde tarım ön plandadır. İlçenin her bölgesinde hububat ve yem bitkileri yetiştiriciliği ve hayvancılık yapılmaktadır. İlçedeki büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve kümes hayvancılığı ile uğraşılmaktadır.
İlçenin Belediye Başkanı ise Özkan Altun’dur. Belediye Başkanı Bünyan için yaptığı yol yapım ve düzenleme çalışmaları ve mesire alanları, Bünyan cam teras ile halkın beğenisini kazanmıştır.
İlçe’nin toplam nüfusu ise 29.704 bindir
Bünyan’ın nesi meşhurdur?
Gilaburusu, Bünyan Halısı, Bünyan Sultanhanı, Bünyan Karatay Kervansarayı, Kayabaşı cam terası ile Meşhurdur.
Bünyan Piknik alanları
Şahin Bahçe Piknik Alanı, Pınarbaşı Piknik Alanı, Bizim Bahçe Ali Yaşalar Piknik Alanı, Bünyan Şelalesi, Erdoğan Piknik Alanı…