Kayseri'nin en küçük ilçesi: 10 köyün kurulmasıyla ilçe oldu!

Türkiye'nin 81 ilinde yapılan araştırmalar sonucu sıralamalar da değişmeye devam ediyor. Son araştırmaya göre 10 köyün kurulmasıyla oluşan Kayseri'nin en küçük ilçesi hangisi oldu? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'nin en küçük ilçesi: 10 köyün kurulmasıyla ilçe oldu!

Resmi veriler açıklandı, pek çok ilde sıralama değişti. Kayseri’nin en küçük ilçesi 10 köyün kurulmasıyla oluşan o ilçe seçildi. Peki bu ilçede kaç kişi yaşıyor? İşte detaylar…

Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan Kayseri’nin 16 farklı ilçesi bulunuyor. Kayseri’nin ilçelerinin en küçüğünün o ilçe olması dikkatleri üzerine çekiyor. İşte Kayseri’nin en küçük ilçesi...
Kayseri, yaklaşık 16 bin 975 km2 yüzölçümü ile Türkiye’nin en büyük 8’inci ili olarak biliniyor. Türkiye’nin en büyük illeri arasında ilk 10’a giren Kayseri’de bulunan o ilçe, yüzölçümü bakımından oldukça küçük olmasıyla dikkat çekiyor.

Kayseri’nin en küçük ilçesi Özvatan!

Yapılan yüzölçümü hesaplamalarına göre, Özvatan ilçesi yaklaşık 321 km2’den oluşan yüzölçümü ile Kayseri’nin en küçük ilçesi unvanını almaya hak kazanıyor. TÜİK’in 2018 nüfus sayımına göre Kayseri’nin en küçük ilçesinin toplamda 5 bin 400 nüfusu bulunuyor.

Kayseri’de bulunan 16 ilçeden en büyüğü 3 bin 394 km2 ile Pınarbaşı olarak hesaplandı. Pınarbaşı’nı bin 906 km2 ile Develi takip ediyor. İlin en büyük üçüncü ilçesi ise bin 697 km2 ile merkez ilçesi Kocasinan oluyor.

Kayseri’nin il ve ilçe yüzölçümleri, yapılan ölçüm ve kullanılan metotlara göre birbirinden farklılık gösterebiliyor. 

10 köyün kurulmasıyla ilçe oldu!

Kayseri’nin en küçük ilçesi olan Özvatan ilçesi, 20 Mayıs 1990 tarihinde Felahiye, Sarıoğlan ve Kocasinan ilçelerine bağlı toplam 10 köyün kurulmasıyla resmen ‘ilçe’ oldu. Özvatan, önceki dönemlerde ‘Çukur’ ve ‘Kaleköy’ adlarıyla biliniyordu. Araştırmacıların yaptığı çalışmalar sonucu, Kayseri’nin en küçük ilçesi Özvatan’da bulunan M. S. 300-600 yıllarına ait bazı mezar taşlarında, Türk adlarına tesadüf edildiği aktarılıyor. 1924 yılında gerçekleşen Türk-Yunan Mübadelesi’nde (nüfus değişimi) Özvatan yöresine bazı Türk ailelerinin yerleştirildiği biliniyor.