Kayseri'nin 'en'leri - İşte şehrin en sakin ve en güvenli ilçeleri...
Türkiye'nin büyük şehirleri arasında yer alan ve en gelişmiş illerinden biri olan Kayseri, Erciyes Dağı'nın eteklerinde kurulan tarihi bir şehirdir. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle de göç alan iller arasında Kayseri'nin 16 ilçeye sahiptir. Bu ilçeler arasında en güvenli olan hangisi? Kayseri'nin en sakin ilçesi hangisi? Sizler için Kayseri'nin ilçelerini mercek altına aldığımız bir yazı hazırladık. İşte Kayseri'nin en güvenli ve sakin ilçeleri... Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Türkiye’nin büyük şehirleri arasında yer alan ve en gelişmiş illerinden biri olan Kayseri, Erciyes Dağı’nın eteklerinde kurulan tarihi bir şehirdir. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle de göç alan iller arasında Kayseri’nin 16 ilçeye sahiptir. Bu ilçeler arasında en güvenli olan hangisi? Kayseri'nin en sakin ilçesi hangisi? Sizler için Kayseri’nin ilçelerini mercek altına aldığımız bir yazı hazırladık. İşte Kayseri’nin en güvenli ve sakin ilçeleri...
Kayseri'nin demografik yapısı
Kayseri iline bağlı 16 ilçe bulunmaktadır.
Akkışla: Kayseri’nin kuzeydoğusunda yer alan bir ilçedir. Akkışla nüfusu 2022 yılında 5 bin 563 kişidir. İlçenin tarihi Hititlere kadar uzandığı biliniyor. Akkışla halkı, Orta Asya'dan göçebe oba olarak gelmiş ve bugünkü İlçe sınırları içerisine yerleşmiştir.
Bünyan: Kayseri’nin doğusunda yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 29. bin 704 kişidir. İlçe, halıcılık ve kilim dokumacılığı ile ünlüdür.
Develi: Kayseri’nin güneydoğusunda yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 66 bin 840 kişidir. İlçe, tarihi ve kültürel zenginliği ile dikkat çekiyor.
Felahiye: Kayseri’nin kuzeyinde yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 5 bin 419 kişidir. İlçe, tarım ve hayvancılıkla geçinen bir yerleşimdir.
Hacılar: Kayseri’nin merkezine yakın bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 12 bin 465 kişidir. İlçe, adını Hacılar Höyüğü’nden almaktadır.
İncesu: Kayseri’nin batısında yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 29 bin 120 kişidir. İlçe, doğal güzellikleri ve tarihi eserleri ile tanınmaktadır.
Kocasinan: Kayseri’nin merkezinde yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 409 bin 005 kişidir. İlçe, Kayseri’nin en büyük ve en gelişmiş ilçesidir.
Melikgazi: Kayseri’nin merkezinde yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 594 bin 344 kişidir. İlçe, Kayseri’nin tarihi ve kültürel merkezidir.
Özvatan: Kayseri’nin kuzeydoğusunda yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 3 bin 819 kişidir. İlçe, elma üretimi ile bilinmektedir.
Pınarbaşı: Kayseri’nin güneybatısında yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 21 bin 240 kişidir.
Sarıoğlan: Kayseri’nin kuzeyinde yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 13 bin 396 kişidir. İlçe, Kızılırmak Nehri kıyısında kurulmuştur.
Sarız: Kayseri’nin güneyinde yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 9 bin 282 kişidir. İlçe, yaylacılık ve bal üretimi ile meşhurdur.
Talas: Kayseri’nin merkezine yakın bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 169 bin 214 kişidir. İlçe, Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi gibi eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmaktadır.
Tomarza: Kayseri’nin doğusunda yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 21 bin 100 kişidir. İlçe, kuru fasulye üretimi ile ünlüdür.
Yahyalı: Kayseri’nin güneyinde yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 35 bin 481 kişidir. İlçe, halıcılık ve Aladağlar Milli Parkıi Kapuzbaşı Şelaleleri gibi turistik değerleri ile ön plana çıkmaktadır.
Yeşilhisar: Kayseri’nin güneybatısında yer alan bir ilçedir. Nüfusu 2022 yılında 15 bin 531 kişidir. İlçe, Soğanlı Vadisi gibi tarihi ve doğal güzelliklere sahip...
Kayseri'nin en güvenli ilçesi 'Akkışla'
Kayseri’nin 16 ilçesinden biri olan Akkışla, bu kriterlere göre oldukça iyi bir seçenek olabilir. Akkışla, Kayseri’nin en küçük ilçesi olup, 2022 yılı nüfus sayımına göre sadece 5.563 kişinin yaşadığı ilçe bu Türkiye’nin en az nüfuslu ilçelerinden biri olma ünvanına da sahiptir. İlçe Merkez Belediyesi 14 adet; Yeni, Yeşil, Şen, Yukarı, Uğurlu, Kululu, Akin, Gömürgen, Yeni Gömürgen, Alevkışla, Ganişeyh, Girinci, Gümüşsu ve Ortaköy mahalleden oluşmaktadır.
Akkışla’da yaşayan insanlar genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta olup, geleneksel ve sakin bir yaşam sürmektedirler.Tarım ve hayvancılık, ticari amaç için değil, insanların kendi ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla yapılmaktadır. İlçe halkının büyük çoğunluğunu yurtdışında yaşayan gurbetçiler oluşturduğu için ilçede 6'ncı ve 7'nci aylarda sosyal yaşamda hareketlenme görülmektedir. Nişan, düğün gibi törenler bu aylarda yapılmaktadır. İlçenin Kayseri'ye 80 kilometre uzaklıkta bulunması sosyo-kültürel faaliyetlerden uzak kalınmasına sebep olmaktadır. İlçe genelinde sinema, tiyatro, çocuk bahçesi, lunapark gibi yerler bulunmamaktadır.
Akkışla’da suç oranı da oldukça düşüktür. Akkışla Kaymakamlığı’nın resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre, 2019 yılında Akkışla’da sadece 2 adet asayiş olayı meydana gelen ilçede, yaşayanlar ise doğal yaşamın keyfini sürüyor.
Cittlaslow ’sakin şehir’ Hacılar
Hacılar ilçesi Uluslararası Cittlaslow Birliği'nin "sakin şehir" listesine girebilmek için çalışma yürütüyor. Listede Türkiye'den 17 ilin 22 ilçesi yer alıyor. Lifos Dağı'nda tarihi kalıntılar bulunuyor. Hisarcık Caddesi'nde ve Kayseri Caddesi'nde 1900'lü yılların başında olan yapılar var. Hacılar turizm, sanayi, esnaf, bir yandan da sporla iç içe bir ilçe.
Hacılar İlçesi'nin genel özellikleri
İlçede Yukarı Mahalle, Orta Mahalle ve Aşağı Mahalle konut bakımından eski ve taş binalardan oluşurken; Yeni Mahalle, Erciyes ve Akyazı Mahallelerinde Ayrıca Beğendik, Yediağaç ve Akdam Mahalleleri betonarme yapılardan oluşuyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE 2022) sıralamasında Kayseri’nin Hacılar ilçesi, Türkiye genelinde 973 ilçe arasında 134’üncü sırada, gelişmiş ilçeler arasında yer almayı başardı.
Hacılar şimdilerde gözünü turizme dikti. Erciyes Dağı’ndaki 2 otel ve 4 günübirlik tesise yenileri eklendi. Erciyes Dağı’nın öte yüzündeki uluslararası (FİS) kayak pistleri, mekanik tesisleri ile Hacılar, turizm sektöründe de varlığını gösteriyor.. Buna bir de Hürmetçi ve Karpuzsekisi’ndeki yılkı atları ve sulak alanlardaki kuş ve manda varlığı ilçeyi daha da huzurlu kılıyor.
Kayseri geneli Adalet Bakanlığı'nın suç atlası incelendiğinde asayiş verilerine göre mal varlığına karşı işlenen suçlar ve İcra ve iflas kanununa muhalefet suçları şehirde en fazla işlenen suçları oluşturuyor.