- Haberler
- Kültür
- Kayseri'nin en sağlam ve en güvenilir yeri neresi? Depreme göre özel önlem mi alındı? İşte şaşırtan detaylar!
Kayseri'nin en sağlam ve en güvenilir yeri neresi? Depreme göre özel önlem mi alındı? İşte şaşırtan detaylar!
Kayseri'nin en sağlam bölgesi neresi? Deprem riskine karşı Mimar Sinan'ın şehrin merkezine inşa ettiği Kurşunlu Camii'nin konumu neyi gösteriyor? MTA verilerine göre Cumhuriyet Meydanı fay hattı bulunuyor mu? 440 yıllık tarihi cami hala sapasağlam ayakta! Peki, Mercedes logosuna benzer simge camide nasıl yer aldı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haber bülteninde...
2023 yılında 6 Şubat depremlerinin ardından fay hatları gündemini yitirmiyor.. Deprem riski taşıyan bölgeler hakkında araştırmalar sürüyor. Kayseri’de en sağlam yerlerin neresi olduğu da merak konusu oldu. Bu doğrultuda, tarihin en büyük mimarlarından biri olarak kabul edilen Mimar Sinan’ın, Kayseri’deki eserini neden merkezde yaptığı sorusu akıllara geldi.
Mimar Sinan neden Kayseri’nin merkezini seçti?
Osmanlı tarihine damga vuran, eserleriyle adından sıkça bahsettiren Mimar Sinan, Kayseri’nin şu anki merkezi olan Cumhuriyet Meydanı’na Kurşunlu Camii’ni yaptırdı. 100 yıllık ömrünün yarısını Osmanlı’da baş mimarlık yaparak geçiren Koca Sinan, caminin konumunu seçerken sağlamlığı ön planda tuttu. Koca Sinan'ın yaptığı bu Cami, 'Depremlere karşı özel önlem mi alındı?' sorusunu da beraberinde getirdi.
Kurşunlu Camii, 1585 yılında ibadete açıldı. Ustalık eseri olan Selimiye Camii’nden 10 yıl sonra memleketi Kayseri’ye de bir eser kazandıran Koca Sinan, camiyi yaparken fay hattı geçmeyen bir bölgeyi tercih etti. Deha isim, o zaman ki teknolojiyle en sağlam yerin merkez olduğunu nasıl akıl etti, hala merak ediliyor?
Kurşunlu Camii 440 yıldır sapasağlam ayakta duruyor
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) verilerine göre, Kayseri Cumhuriyet Meydanı’ndan fay hattı geçmiyor. Mimar Sinan’ın dehası, inşa ettiği camilerin yüzyıllar boyunca sapasağlam kalmasıyla bir kez daha kendini kanıtlıyor. Sinan, yaptığı hiç bir esere dair not bırakmazken, ‘Beni anlamak isteyen eserlerime baksın’ dediği biliniyor.
Kurşunlu Camii’nin 440 yıldır ayakta olması, bölgede zeminin ne kadar sağlam olduğunu ispatlıyor. Üzerinden asırlar geçmesine rağmen hiçbir büyük depremde hasar almaması, Sinan’ın mimari hesaplarının ne kadar doğru olduğunu gün gibi gösteriyor.
Kurşunlu Camii ve Mercedes Logosu!
Diğer yandan geçtiğimiz 2024 yılında da kaleme aldığımız Kurşunlu Cami’nin mimarisinde dikkat çeken bir detay da, gizemini koruyor. Minber yanında bulunan ve Mercedes logosuna benzeyen süslü simgeler neyi ifade ediyor? Bu simgeler, tarihe merakı olan vatandaşların dikkatini çekmeye devam ediyor.
Mercedes Logosu'nu ilk Mimar Sinan yaptı
Alman otomobil şirketi Mercedes’in kurucusu Gottlieb Daimler’in, ünlü üç yıldızlı logosunu 1902 yılında yaptığı biliniyor. Mercedes logosunun anlamı; kaliteyi, konforu ve güvenliği temsil etmesiyle birlikte, aracın yağını, suyunu ve benzinini koyduktan sonra dünyayı dolaşabileceği fikrine dayanıyor.
Koca Sinan'ın yaptıklarının sırrı hala anlaşılamıyor
Tarihte ilginç bir rastlantı olarak görülen bu benzerlik, Kurşunlu Camii’nin sanatsal detaylarının da dikkat çekici olduğunu gösteriyor. Aynı logo Selimiye Cami'nde de bulunuyor. Son teknolojide bile Koca Sinan'ın yaptıklarının sırrı hala anlaşılamıyor. Biz de Kayseri'nin yetiştirdiği Koca Sinan'ı bu vesile ile bir kez daha Rahmet ve minnetle anıyoruz.