Kayseri'nin Gururu Bilim Dünyasına Derin İzler Bıraktı!
Bir Cumhuriyet kadını, Kayseri'den çıkarak Türk kütüphaneciliğinde devrim yarattı. Bilim dünyasına yaptığı katkılarla iz bırakan bu isim, akademik başarıları ve toplumun gelişimine olan inancıyla nesillere ilham oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...
Kayseri doğumlu Prof. Dr. Jale Baysal, kütüphanecilik alanında yaptığı devrim niteliğindeki çalışmalarla tanınıyor. 1925 yılında dünyaya gelen Baysal, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde uzun yıllar görev yaptı ve Türkiye'nin ilk Kadın Eserleri Kütüphanesi'nin kurulmasına öncülük etti.
Kayseri'nin yetiştirdiği önemli bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Jale Baysal, 1925 yılında Kayseri'de öğretmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının kemanıyla ve annesinin batı müziğiyle tanışarak sanata olan ilgisini geliştiren Baysal, Kayseri Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde üniversite eğitimine başladı.
Kariyerine Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde başlayan Baysal, kütüphanecilik alanında büyük başarılara imza attı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yaptığı yenilikçi çalışmalar, Türkiye'de kütüphane yönetiminde devrim niteliğinde değişikliklere yol açtı. 1968 yılında tamamladığı doktora tezi, Osmanlı Türklerinin bastıkları kitaplar üzerine önemli bir araştırma sundu.
1990 yılında, Türkiye’nin ilk Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi'nin kurucuları arasında yer alan Baysal, kadın haklarına verdiği destekle de tanınıyordu. Son yıllarında Alzheimer hastalığı ile mücadele eden Prof. Dr. Jale Baysal, 11 Ağustos 2009’da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Baysal, geride bıraktığı sayısız bilimsel eserle Türk bilim camiasında ve Kayseri’nin kültürel mirasında derin izler bıraktı.