Kayseri'nin hayalet mahallesi bakın nerede?

Tuğlaşah, Kayseri ilinin Özvatan ilçesi'ne bağlı bir mahalle... Hayalet mahalle olarak da anılan bu bölgenin öyküsünü sizlerle paylaşacağız. Nüfusu dönem dönem artsa da genellikle göç veren bu mahalle bölge halkının anlatılarıyla merak uyandırmaya devam ediyor.

Kayseri'nin hayalet mahallesi bakın nerede?

Tuğlaşah, Kayseri ilinin Özvatan ilçesi'ne bağlı bir mahalle...Hayalet mahalle olarak da anılan bu bölgenin öyküsünü sizlerle paylaşacağız. Nüfusu dönem dönem artsa da genellikle göç veren bu mahalle bölge halkının anlatılarıyla merak uyandırmaya devam ediyor.

2022 yılı sonu itibarıyla 29 olan mahallenin nüfusu 2021 yılında 41, 2020 yılında 49, 2019 yılında 58, 2018 yılında ise 91'di. Kadın nüfusunun 13 olduğu mahallenin erkek nüfusu ise 16 kişiden oluşuyor.

Kayseri'nin hayalet mahallesi bakın nerede?

Tuğlaşah mı Dolaşa mı?

1830 yılında Silahtar Köyü'nden aileleriyle göçen bir grup köylü, Tuğlaşah'ın bulunduğu bölgeye yerleşerek mahallenin ismini 'Dolaşa' koymuş. Özvatanlı halkın rivayetine göre köy yeri aramak için çok dolaştıklarından, mahallenin adı Dolaşa olmuş. Sonralarda bu isim Tuğlaşah olarak değiştirilmiştir.

Başka bir rivayete göre köy halkı "tuğla" ile uğraştıklarından dolayı Tuğlaşah ismini almıştır. Köy halkı, yıllar geçtikçe ve hayat koşullarının değişmesinden ve şehirden uzakta yaşamanın zorluklarından dolayı dönemsel göçler vermeye başlamıştır. Mahallenin önemli bir kısmı yurt dışına yerleşmeyi terich ederken, geri kalan kısmı da Kayseri şehir merkezine yerleşmeyi seçmiştir.

1900'lü yıllarda eşkıya ve başıbozuklardan korunmak maksadıyla evlerin bitişik ve birbirine geçişli yapıldığı mahalleden, o yıllarda çevre köy ve mahallelerde "2 kapılı 9 haneli köy" diye bahsedilmiştir. Bir dönem Silahtar Köyü'ne bağlı bir mezra iken, 1942 yılında mahalle statüsüne kavuşmuştur.

Tuğlaşah Mahallesi Kayseri'ye 70 km, Özvatan İlçesi'ne ise 8 km uzaklıkta yer alıyor.

İşte Kayseri'nin en kalabalık mahalleleri!