Kayseri'nin kaderi Ankara'ya yazıldı!
Tarihin en kritik anlarında, Kayseri nasıl devredışı kaldı? Türkiyenin değişen yönetim merkezi nasıl Ankara oldu? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...
Türkiye Cumhuriyeti’nin yönetim merkezi olarak Ankara’nın seçilmesi, yalnızca coğrafi bir tercih değil, tarihi bir direnişin sonucuydu. Ancak, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik anlarında Ankara’nın güvenliği sorgulanmış, Kayseri yeni yönetim merkezi olarak gündeme gelmişti. Eğer bu karar hayata geçseydi, bugün Türkiye'nin başkenti çok farklı bir şehir olabilirdi.
Savaşın ortasında meclis’in geleceği tartışıldı
Yunan ordusunun hızla ilerleyerek Polatlı’ya kadar gelmesi, Meclis üyeleri arasında büyük bir endişeye neden oldu. Düşmanın Ankara’ya ulaşma ihtimali tartışılırken, bazı vekiller Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin daha güvenli bir bölgeye taşınması gerektiğini dile getirdi. Alternatif olarak düşünülen şehirlerden biri de Kayseri oldu.
Ankara’yı terk etmek mi, sonuna kadar direnmek mi?
Meclis içindeki görüş ayrılıklarına rağmen, çoğunluk Ankara’da kalınması gerektiği konusunda hemfikirdi. Geri çekilmenin milli mücadeleye zarar vereceği, ordunun ve halkın moralini olumsuz etkileyeceği düşünülüyordu. Bu nedenle, Ankara’da kalma kararı alındı ve her türlü riske rağmen Meclis çalışmalarına devam etti.
Zafer geldi, Ankara başkent oldu
Türk ordusunun zaferleri, yalnızca düşmanı püskürtmekle kalmadı, Ankara’nın başkent olarak kalmasını da kesinleştirdi. Kurtuluş Savaşı’nın ardından, Ankara sadece bir şehir değil, bağımsızlık mücadelesinin simgesi olarak görüldü. Bu da 1923’te resmen Türkiye’nin başkenti olmasının önünü açtı.
Eğer o dönem farklı bir karar alınsaydı, bugün Türkiye’nin siyasi merkezi Kayseri olabilirdi. Ancak Ankara, verilen kararlardaki dirayet sayesinde Türkiye’nin yönetim merkezi olmaya devam etti.