Kayseri'nin kırmızı altını!

Kayseri'nin tescilli ürünlerden salamura yapılarak tüketilen tescilli lezzet Gilaburu Meyvesinin olgunlaşma dönemi sona erdi salamura dönemi başladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'nin kırmızı altını!

Gilaburu bitkisi Kayseri ve çevresinde yetişen Kayseri’nin bazı ilçelerinde de tescillenmiş bir çalı çeşididir. Gilaburu meyvesi bu mevsimlerde toplanarak su dolu bidonların içerisinde acısını bırakması için dinlenmeye bırakılır. 

Gilaburu nasıl toplanır ve saklanır?

Gilaburu meyvesinin saklanması için olgunlaşan gilaburular hafif yumuşak bir hal alınca toplanır ve cam veya plastik bidon içerisine aktarılarak üzerine su eklenir yaklaşık 1-2 ay sürecek salamura sürecine bırakılır. 

Kayseri'nin kırmızı altını!

Yıkanır ve sıkılır

Salamura yapılan gilaburu meyveleri öncelikle sudan geçirilir ve üzerindeki tortular yıkanır. Ardından bez bir torba vasıtasıyla sıkılarak suyu çıkarılır yoğunluğuna göre içerisine su ilave edilebilir. Şeker ile tatlandırılarak ekşiliği giderilebilir. 

Derin dondurucuda saklanabilir

Sıkılarak hazır hale getirilen fazla gilaburu suları hemen tüketilmeyecekse şişelere doldurularak derin dondurucuda saklanabilir.