Kayseri'nin Meşhur Nevzine Tatlısı- Pratik Tatlı Tarifleri!

Kayseri'nin tescilli ve lezzetli tarifi nevzine tatlısının yapılışını sizler için derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Kayseri'nin Meşhur Nevzine Tatlısı- Pratik Tatlı Tarifleri!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nevzine Tatlısı Kayseri mutfağının tescilli tatlıları arasında yer almaktadır. Bu lezzetli tatlının tarifi sizler için derledik. 

 

Nevzine tatlısını yapmak için öncelikli olarak sahip olmanız gereken malzemeler şu şekilde; 

125 gram tereyağı  
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı tahin
2 yemek kaşığı sirke (Elma veya Üzüm)
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
1 su bardağı toz haline getirilmeden dövülmüş ceviz.

Şerbeti için:

2,5 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
3 damla limon suyu
1/2 su bardağı dut ya da üzüm pekmezi

Üzeri için:

Tahin ve tüm ceviz

Nevzine Tatlısı Yapılışı:

İlk olarak nevzine tatlısının şerbetini hazırlamak için orta boy bir tencere içine 2 buçuk su bardağı su ve 2 su bardağı toz şeker koyun ve tencereyi ocak üzerine alıp, şeker eriyene kadar sürekli karıştırın. 
Ardından şerbeti kendi halinde kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbetin içine 3 damla limon suyu ekleyip, 15 dakika kadar kaynatın. Şerbet hazır olduğunda yarım su bardağı kadar pekmezi azar azar dökerek şerbetle birleştirin ve soğumaya bırakın. 

Nevzine tatlısının hamuru için:

Derin bir kap seçimi daha uygun olacaktır. Kabın içerisine 125 gram oda sıcaklığındaki tereyağı koyun. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı tahin ve 2 yemek kaşığı sirkeyi ekleyin.
Tüm malzemeleri tel çırpıcı yardımı ile iyice ezerek karıştırdıktan sonra. Üzerine 1 paket kabartma tozu ve 4 su bardağına yakın unu azar azar ekleyin. 
Tüm harcı orta kıvamda yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Son olarak hamurun üzerine 1 su bardağı dövülmüş cevizi ekleyin.
Cevizin hamurla homojen bir karışım halini alması için tekrar yoğurun ve hamurun ağızda dağılmasını istiyorsanız biraz daha un katabilirsiniz.

Kayseri'nin Meşhur Nevzine Tatlısı- Pratik Tatlı Tarifleri!

Hamuru hazırladıktan sonra:

Hazırladığınız hamuru yağlanmış büyük bir borcam kalıbın tabanına eşit bir şekilde yayın. Hamurun çok ince veya kalın olmamasına dikkat edin serçe parmak kalınlığında olması yeterli olacaktır. 
Ardından hamurun üzerine çatal ile bastırarak, çizikler atın. Önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin. Yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin.

Piştikten Sonra;

Nevzine tatlısı piştikten sonra 3-4 dakika soğumaya bırakın ardından istediğiniz büyüklükte dilimleyin. Üzerine hazırladığınız pekmezli soğuk şerbeti simetrik şekilde dökerek gezdirin. 

Nevzine tatlısının şerbeti hamurunun yapısı gereği geç çeker dolayısıyla bekleme süreniz biraz daha uzun olabilir. Şerbetini çektikten sonra servis tabağına alın.

Nevzine tatlısının üzerine ceviz ve tahin dökerek tüketebilirsiniz. 
Çay ile tüketilmesi tatlıyı daha lezzetli bir hale getirmektedir dolayısıyla şekersiz çay ile tüketmenizi tavsiye ederiz.