Kayseri'nin Meydanında Bir Cam Teras Olduğunu Biliyor Musunuz?
Kayseri Kalesi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış, birçok devletin hükümdarlığına şahitlik etmiş nadir tarihi miraslardan birisi olarak tarihteki yerini muhafaza ediyor. Üstelik kalede birde cam teras bulunuyor peki cam teras ne için kullanılıyor Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Mazaka, Kaisareia ve Kaysariya tüm bu isimler onlarca milletin bir arada yaşadığı medeniyetlerin şehri günümüzün Kayseri’si için tarih sahnesinde kullanılan isimlerden birkaçı. Tabii ki her medeniyetin nakış nakış işlediği Kayseri’de birçok tarihi eserde görmek mümkün. Asur, Hitit, Frig, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve daha birçok beyliğin hakimiyeti altın bulunan bu şehirde çok sayıda farklı devletten miras kalan eserler günümüzde de hala varlığını muhafaza ediyor bu eserlerden birisi de tarihe meydan okuyan Kayseri Kalesi!
Kayseri Kalesi’nin Yüzlerce Asırlık Tarihi!
Kayseri Kalesi ve kaleyi oluşturan surlar hakkında ilk bilgi Roma İmparatoru III. Gordian zamanına (MS 238-244) ait olduğu düşünülen sikkelerin elde edilmesiyle oluştu. Elde edilen sikkelere bakılarak kalenin 3. yüzyılın ortalarında inşa edilmeye başlandığı düşünülüyor. Yani Kayseri Kalesi yaklaşık olarak 1800 yıldır gördüğü tamiratlarında etkisiyle ayakta duruyor.
Kale Daraltıldı Mı?
Kayseri Kalesi hakkında elde edilen bir diğer bilgi ise Kaleyi oluşturan surların Bizans İmparatoru I. Justinianus döneminde daraltıldığı yönünde. Lakin dönemin Kayseri nüfusu ve ihtiyaçları göz önüne alındığında bir hayli geniş olan kaleyi kontrol etmek ve güvenliğini sağlamak çok kolay değildi. Bizanslı tarihçi Procopius MS 527-565 yıllarında şehri koruyabilmek için imparatorun Kayseri Kalesini eskiye nazaran daha dar yaptırdığını yani esas suru daralttığını yazmaktadır. Ancak günümüzdeki tarihi bulgular bu kalenin hangi bölgelerinin Roma İmparatorluğu’ndan, hangi bölgelerinin Bizans İmparatorluğundan kaldığı kesin olarak bilinmektedir.
Kaç Tane Kale Var?
İç Kale ve Dış Kale olarak iki kale yapısından oluşan Kayseri Kalesi’nin Dış Kale yapısının çok büyük bir kısmı tarih sahnesinde ayakta kalamamıştır. Ancak dış kaleye ilişkin kalıntılara Cumhuriyet Meydanı bölgesinden Düvenönü istikametine doğru giderken görmek mümkün.
İç kale bölgesi ise Selçuklular, Karamanoğulları, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar tarafından tamir edilerek günümüze kadar ulaşmıştır. 1916 yılına kadar yerleşim yeri olarak kullanılan iç kale, bugün şehir merkezinde dimdik ayakta durmaktadır. İç kalede 18 burç yer almaktadır. Surlar üzerinde ise bugün iki burç bulunmaktadır. Bu surlardan biri İzzeddin Keykavus tarafından inşa ettirilen Yoğunburç , diğeri Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan Ok Burcu'dur.
Kale İçerisinde Cami Var Mı?
Günümüzde Kayseri Kalesi olarak bilinen ancak iç kale olan kalenin içerisinde tek kubbeli cami yer almakta bu cami vakıflar idaresindeki kayıtlarda 'Fatih Cami-i Şerifi' adıyla belirtilmektedir. Gedik Ahmed Paşa'nın nezaretinde ve Fatih Sultan Mehmed'in fermanı ile yaptırılmıştır. 1467'de Kayseri Karamanoğulları'ndan Osmanlılara geçtiği sırada bu caminin yerinde 'Karamanoğlu Mescid-i Şerifi' adıyla harap bir mescid bulunduğu ve Caminin daha sonra 1711, 1778, 1886 ve son olarak da 1990'lı yıllarda tamir edildiği ifade edilmektedir.
Kayseri Kalesi’nin Kullanılmayan Terası!
2013 yılında restorasyon sürecine giren ve 6 yıllık bir tadilat süreci geçiren Kale yenilen yüzü ile 2019 yılında yeniden hizmete girmişti. İçerisinde sanat galerilerinin, Kayseri Arkeoloji Müzesi’nin yer aldığı Kayseri Kalesi’nin çok bilinmese de gizli bir seyir terası da var. Kullanılmayan ve yalnızca özel izinle girilen terasa ilgi yoğun!
Neden Kullanılmıyor?
Kayseri Kalesi’nin, Cumhuriyet Meydanı kısmına bakan surlarının üzerine inşa edilen cam teras aktif olarak kullanılmıyor. Vatandaşlar tarafından büyük heyecan ve istek uyandıran cam terasa çıkmak yalnızca özel izinlerle mümkün olurken yerli yabancı turistler büyük hayal kırıklığı yaşıyor.
Bünyan’daki Cam Teras Yöneliyorlar!
Dünya’da ve ülkemizde tarihi yerlerde inşa edilen cam teraslar son zamanların modası haline geldi. Kayseri Kalesi’nin kullanılmayan cam terasından umudunu kesen yerli ve yabancı turistler cam teras deneyimi yaşamak için rotayı Bünyan’a çeviriyor. Fakat vatandaşlar Kayseri Kalesi'ndeki cam terasın da kullanıma açılması gerektiğini, açılacak olursa yoğun ilgi göreceğini düşünüyor.