Kayseri'nin turizmi elinden böyle alındı - O ilçemiz Nevşehir'e bağlandı!

Nevşehir'in turizm cenneti Ürgüp ilçesinin 70 yıl önce Kayseri'ye bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Ürgüp'ün Nevşehir'e bağlanması Kayseri turizmine adeta darbe vurdu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'nin turizmi elinden böyle alındı - O ilçemiz Nevşehir'e bağlandı!

Vaktiyle Kayseri’nin en güzel ilçesi olan Ürgüp şimdilerde Nevşehir’in turizm cenneti haline geldi. 70 yıl önce Ürgüp’ün Kayseri’ye bağlı olduğunu öğrenen Kayserili vatandaşlar ‘Güzelim ilçeyi nasıl kaptırdık’ diyerek üzüntüsünü dile getiriyor.

Kayseri'nin turizmi elinden böyle alındı - O ilçemiz Nevşehir'e bağlandı!

Nevşehir, 1954 yılında il olarak Türkiye haritasına eklenirken, komşu illerden çok sayıda yerleşim yerini bünyesine dâhil etti. 

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyasında haritalarda birçok değişiklik yaşandı. 

Yeni şehirlerin kurulması ile ilçeler bağlı bulundukları il sınırlarından ayrılarak nüfus dağılımının dengesi için yeni sınırlar içinde yerlerini aldı.

Anadolu’nun turizm hareketliliği bakımından en önemli şehirlerinden biri olan Türkiye’nin göz bebeği peri bacaları ile ünlü Nevşehir de haritadaki yerinde büyük değişiklik yaşayan illerden biri olarak gözümüze çarpıyor.

70 yıl önce Kayseri'ye bağlıymış!

Ancak 1954 yılında il olan Nevşehir, komşuları Kayseri, Niğde ve Kırşehir’den aldığı ilçelerle sınırlarını genişleterek daha önceleri Kayseri’ye bağlı olan turizm cenneti Ürgüp de Nevşehir sınırlarına dâhil edildiği biliniyor.

Ürgüp en büyük ilçesi oldu!

Peribacaları ile ünlü Ürgüp her yıl yüzbinlerce turisti Nevşehir’e çekerken tüm dünyanın ilgi odağı haline geldi. Nevşehir’in nüfus itibariyle en büyük ilçesi olan Ürgüp’ün 70  yıl önce Kayseri'ye bağlı olduğunu öğrenen Kayserililer duydukları karşısında şaşkınlığını gizleyemiyor.

Kayseri'nin turizmi elinden böyle alındı - O ilçemiz Nevşehir'e bağlandı!

Tarihçe

Volkanik orijinli jeolojik bir yapıya sahip olan Ürgüp, yağmur ve rüzgar erozyonunun meydana getirdiği ve peribacası olarak tanımlanan ilginç doğal oluşumların sıkça ve tipik örneklerinin yoğun olarak yer aldığı bir bölgeye kurulmuştur. Vadi yamaçlarından akan yağmur sularının ve daha sonra rüzgarların aşındırması sonucu oluşan yarıklar arasında yükselen peribacaları bu bölgeye has çok ilginç bir peyzaj görüntüsü oluşturmuştur.

Nevşehir'in 20km. doğusunda olan Ürgüp Kapadokya Bölgesinin en önemli merkezlerindendir. Göreme'de olduğu gibi tarihsel süreç içerisinde çok sayıda isme sahip olmuştur. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular Dönemi'nde Başhisar; Osmanlılar zamanında Burgut kalesi; Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren de Ürgüp adıyla anılmıştır.