Kayseri'nin yöresel ninnisiyle tanışın!

Dünya genelinde binlerce yıldır varlığını sürdüren ninniler, bebekleri ve küçük çocukları sakinleştiren, uyumalarını sağlayan geleneksel şarkılardır. Peki Kayseri'ye özgü ninni ile tanışmış mıydınız? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Kayseri'nin yöresel ninnisiyle tanışın!

Kayseri'nin mistik tarihi ve zengin kültürü, birçok sanat eserine ilham kaynağı olurken yöreye ait olarak nitelendirilen bu ninni sözleri de annelerin bebeklerine söylediği ninniler arasında yerini aldı.

Yıllar öncesine dayanan bu ninni, bir zamanlar çocuklarını uykuya dalarken ninnilerle büyüten anneannelerin ve babaannelerin sıcak kucağını hatırlatıyor. Psikologlar, ninnilerin bebeklerin duygusal ve bilişsel gelişimine olumlu etkileri olduğunu belirtmektedir. Yumuşak melodi ve sözler, bebeklerin güven duygusunu güçlendirebilir ve duygusal düzenlemeye yardımcı olabilir. 

Kayseri'nin yöresel ninnisiyle tanışın!

Günümüzde, internet ve dijital medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, birçok ebeveyn çevrimiçi ninni kaynaklarına başvuruyor. Aynı zamanda, sanatçılar özgün ninni koleksiyonları oluşturarak bu geleneksel formu modern müzikle birleştiriyor.

İşte Kayseri yöresine ait ninni

Ninni desem uyuşa,
Allah desem büyüse,
Tıpış tıpış yürüse,
Ninni gülüm, ninni!

Beşiğine bağladım para kesesi,
Kalmasın oğlumun tasası,
Gurbette kazanır babası,
Annesinin bir tanesi,
Ninni yavrum, ninni,
Uyusun yavrum, ninni!

Ninni desem dağlar uyur,
Dağlarda laleler büyür,
Oğlumun uyuması yatsıyı bulur,
Ninni ninni yavrum, ninni!

Dandini, dandini danesi bey,
Annesi keklik babası da toy,
Amcası kaytan bıyık,
Yengesi hanım kılıklı, ninni!