Kayseri ölümlü iş kazaları düzeyinde ilk ikide

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı tüm yurtta kutlanırken, Kayseri'nin ölümlü iş kazalarındaki illerin toplam 5 seviyede ifade edildiği haritada ilk ikinci düzeyde yer alan iller arasında bulunduğu ortaya çıktı.

Kayseri ölümlü iş kazaları düzeyinde ilk ikide

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yaptığı 2017 yılı Mart ayı araştırmasında Kayseri, 6’dan 20 ölümlü iş kazasına kadar ilk, 4 ve 5 ölümlü iş kazasına kadar iki, 2 ve 3 ölümlü iş kazasına kadar üç, 1 ölümlü iş kazasının bulunduğu seviye dört ve hiç ölümlü iş kazası olmayan seviye ise beşinci düzey olmak üzere toplam 5 seviye içerisinde 2’nci sırada yerini aldı. Yapılan çalışma ile Kayseri’de 2017 yılı Mart ayında toplam 4 ölümlü iş kazasının meydana geldiği bildirildi.
 
SÜREKLİ ARTIŞ VAR
 
Söz konusu çalışmada 2013 yılından başlayarak içinde bulunduğumuz yılın ilk 3 ayındaki iş kazası kayıtlarında ise aradan geçen 5 yılda sürekli olarak ölümlü iş kazası miktarlarının artış gösterdiği paylaşıldı. Yurt genelinde verilen yıllara göre rakamların da şöyle gerçekleştiği paylaşıldı; ‘2013 yılının ilk üç ayında en az 215 işçi, 2014 yılının ilk üç ayında en az 307 işçi, 2015 yılının ilk üç ayında en az 353 işçi, 2016 yılının ilk üç ayında en az 423 işçi, 2017 yılının ilk üç ayında ise en az 441 işçi yaşamını yitirdi.’
 
47 İL, 4 ÜLKEDE ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI
 
Yurt içi ve yurt dışındaki iş kazası nedenli ölümlerin aktarıldığı çalışmada, Türkiye’de 47, yurt dışında ise 4 ülkede iş kazasından hayatını kaybeden vatandaşların bulunduğu belirtilerek konuya ilişkin şu bilgilere yer verildi; ‘Mart ayında ülkemizin 47 şehrinde ve yurtdışında dört ülkede işçi arkadaşlarımızı yitirdik. Yine Türkiye’nin sanayi kentlerindeki işçi sınıfının iş cinayetlerinde ölümü yoğunlaşıyor.20 ölüm İstanbul’da; 10’ar ölüm Antalya ve Bursa’da; 8 ölüm Adana’da; 6’şar ölüm Kocaeli ve Libya’da; 5 ölüm Manisa’da; 4’er ölüm Ankara, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri ve Mardin’de; 3’er ölüm Balıkesir, Denizli, Karaman, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak’ta; 2’şer ölüm Adıyaman, Aydın, Çanakkale, Düzce, Erzurum, İzmir, Konya, Malatya, Mersin, Muğla ve Niğde’de; 1’er ölüm Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Artvin, Batman, Bitlis, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Kütahya, Rize, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Van, Irak, Moritanya ve Tunus’ta  yaşandı’.
 
EN FAZLA ÖLÜM ‘İNŞAAT’ VE ‘YOL’DA
 
Paylaşılan bilgilerde 2017 yılı Mart ayında iş kazaları ile meydana gelen ölümlerin işkollarına göre dağılımında en fazla ölüm 29 işçi ile inşaat ve yolda olurken, diğer iş kolları ve oranları da şöyle gerçekleşti; ‘Taşımacılık işkolunda 20 işçi, metal işkolunda 17 işçi, tarım, orman işkolunda 12 işçi, madencilik işkolunda 11 işçi, gemi, tersane işkolunda 10 işçi, ticaret, büro işkolunda 9 işçi, enerji işkolunda 6 işçi, konaklama, eğlence işkolunda 5 işçi, belediye, genel işler işkolunda 5 işçi, savunma, güvenlik işkolunda 4 işçi, tekstil, deri işkolunda 3 işçi, ağaç, kağıt işkolunda 3 işçi, sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 3 işçi, çimento, cam işkolunda 2 işçi, gıda, Şeker işkolunda 1 işçi, petro-kimya, lastik işkolunda 1 işçi ve çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 6 işçi yaşamını kaybetti’.
 
İSGÜM’ÜN BULUNDUĞU İLLERDE İŞ KAZALI ÖLÜM YOĞUNLUKTA
 
Uluslararası Çalışma Örgüt’nün (ILO) Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Profili çalışmasında ise Türkiye’de aralarında Kayseri ile merkezi Ankara olmak üzere Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli ve Samsun gibi illerin bulunduğu toplam 9 ilde ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (İSGÜM) laboratuarlarının hizmet verdiği belirtildi. İş güvenliği ve sağlığına yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapıldığı bu kurumların bulunduğu illerde ise ağırlıklı olarak ölümlü iş kazalarının yaşandığı dikkatleri çekerken, ortaya çıkan tablo düşündürdü. İller arasında Adana, Bursa, İstanbul ve Kocaeli gibi İSGÜM laboratuarının bulunduğu iller ölümlü iş kazaları düzeyinde en üst seviyede bulunurken, söz konusu laboratuarların bulunduğu Ankara 2’nci düzeyde, Kayseri 2’nci düzeyde, İzmir 3’üncü düzeyde, Samsun 4’üncü düzeyde yer alırken, 5’inci düzey olan hiç ölümlü iş kazası bulunmayan seviyede ise İSGÜM laboratuarı bulunan 8 ilden biri olan Gaziantep yer aldı. 2017 yılı Mart ayında İSGÜM laboratuarı bulunan illerden sadece Gaziantep’te ölümlü iş kazası meydana gelmedi. HABER-KAAN AKBAŞ