Kayseri rüzgar enerjisinde iddialı

Güneş enerjisinden elektrik üretiminde Türkiye'de lider olan Kayseri, rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde de iddialı olduğunu gösterdi.

Kayseri rüzgar enerjisinde iddialı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nden (TÜREB) edinilen son bilgilere göre işletmedeki rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu güçlerinde Kayseri’nin iller içerisinde 7’nci sırada olduğu görüldü.

İZMİR İLK SIRADA

Raporda illerin işletmedeki RES’lerin kurulu güçleri bilgilerinde ilk sırada bin 169 MW ile İzmir ilk sırayı alırken, onu da sırası ile Balıkesir, Manisa, Hatay, Çanakkale, Osmaniye ve Kayseri takip etti. Kayseri ise toplam 261 MW kurulu güce sahip oldu. Kayseri’yi ise 228 MW ile İstanbul izledi.

KAYSERİ TEMİZ ENERJİNİN PEŞİNDE

Yenilenebilir enerji statüsünde olan güneş, rüzgar ve hidrolik enerjilerin santrallerine Kayseri’de yoğun ilgi olduğu dikkatleri çekiyor. Aynı zamanda doğa dostu temiz enerji olan güneş, rüzgar ve su enerjileri içerisinde güneş enerji santralleri olan GES’lere Kayseri’den ilgi her ilden fazla olurken, belediye gibi kamu kurumlarının yanı sıra özel teşebbüslerin de GES kurulması için girişimde bulunduğu görülüyor. GES’lerin yanı sıra rüzgar enerji santralleri olan RES’lere de Kayseri’de ciddi bir yaptırımın olduğu bildiriliyor. Hidroelektirk potansiyelini de sonuna kadar değerlendiren Kayseri, başta Yamula barajı olmak üzere Bünyan Elektrik Fabrikası gibi Türkiye’nin ilk HES’ine de sahip olan iller arasında anılıyor.

YENİ RES’LER YOLDA

Edinilen bilgilerde Türkiye’de inşa halinde olan RES oranlarında ise Kayseri ilk 20 içerisinde yer alıyor. İlk yirminin ilk sırasında kurulu güçte de ilk sırada olan İzmir yer alırken, diğer iller de sırası ile şunlar oldu; ‘Muğla, Gaziantep, Balıkesir, Kırklareli, Tokat, Sivas, Aydın, Tekirdağ, Amasya, Bursa, Yalova, Konya, Manisa, Mersin, Kocaeli, Hatay, Afyon ve Kayseri.

Kayseri’de inşa halinde olan RES’lerin de hayata geçmesi ile kurulu gücün yaklaşık 30 MW daha artması bekleniyor. HABER: KAAN AKBAŞ