Kayseri sanayisi 3 sektöre bağımlı

Kayseri'de bulunan sanayi kuruluşlarının yarısından fazlası 3 sektörde faaliyet gösteriyor. Bu durum Kayseri'de üretim çeşitliliğinin olmadığını da ortaya koyuyor.

Kayseri sanayisi 3 sektöre bağımlı

Kayseri’de 3 organize sanayi bölgesi ile serbest bölgede bin 700 sanayi kuruluşu faaliyet gösteriyor. 
 
Kayseri’nin, İstanbul Sanayi Odası tarafından belirlenen İSO İlk 500 firma listesinde 15, İkinci 500 firma listesinde 15 olmak üzere 30 şirketi var. 2016 yılında 1,5 milyar dolar ihracat yapan Kayseri’de Kayseri Sanayi Odası’nın bin 200 üyesi bulunuyor.
 
Kayseri Sanayi Odası’nın hazırladığı verilere göre, üretim yapan firmaların yüzde 53’ü üç sektörde faaliyet gösteriyor. Oda üyesi bin 200 firmadan 276 metal sektöründe faaliyet gösterirken, 202’si mobilya 159’ü ise kağıt ve petrokimya sektöründe üretim yapıyor. 
 
Bu alanları sırasıyla 110 firma ile makine, 106 firma ile inşaat ve 99 firma ile elektrik ve elektronik sektörleri izliyor. 97 firma gıda, 89 firma tekstil 62 firma ise madencilik alanında faaliyetini sürdürüyor.
 
Bu rakamlar, yıllardan beri Kayseri sanayisine yöneltilen, üretim çeşitliliğini yakalayamadığı eleştirilerini haklı çıkarıyor. Kayseri’de mobilya, tekstil, demir-çelik mamul üretimi gibi sektörlerin yanı sıra, makine, kimya ve gıda sektörleri gelişme gösterse de, yazılım, savunma sanayii ve ilaç sanayi gibi daha ekonomik sektörlerin gelişimi yavaş ilerliyor.
 
Bu arada Kayseri Sanayi Odası Başkanı 4’üncü OSB’yi kurmak için harekete geçtiklerini açıkladı. Dünya Gazetesi’nden Hatice Keven Şimşek’in haberine göre, Büyüksimitçi, kurmayı planladıkları 4'üncü OSB için Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yaklaşık 10 milyon metrekarelik alan belirlediklerini ifade ederek, "4'üncü OSB'de orta-yüksek ve yüksek teknoloji yatırımlarını teşvik edeceğiz" dedi.
 
Büyüksimitci, 4'üncü OSB için bakanlığa yapılacak başvurunun ardından bu yıl arsa tahsisine başlanacağını belirterek, "Belirlenen alanın demiryolu ve çevreyoluna yakınlığı yatırımcı için cazip bir konumda. Planlamalar daha net yapılacaktır fakat şu an için 4'üncü OSB, 450 yatırımcıya ev sahipliği yapacak bir bölge olacak. Bu bölgemizle yaklaşık 10 bin kişiye iş kapısı açılacak" şeklinde konuştu. HABER: HİDAYET YÜREKLER