Kayseri satışları patladı: Gurbetçilerin de etkisiyle…

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında zirveyi gördü. Ekonomist Abdullah Kalın beklenenin aksine yaşanan bu durumun gurbetçilerin de etkisiyle meydana geldiği söyledi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri satışları patladı: Gurbetçilerin de etkisiyle…

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu. Kayseri’de ise Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,13 oranında artarak 3 bin 574 oldu. Bu rakamlar yaklaşık iki yılın zirvesi olarak kaydedildi. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Ekonomist Abdullah Kalın, Kayseri’de konut satışlarınun, bu yıl gurbetçilerden beklediği ilgiyi göremediği için düşük kaldığını ancak içinde bulunduğumuz dönemde satışların bir anda patladığını kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu Eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayımladı.

Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 37,3 artarak 140 bin 919 oldu. Kayseri’de konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Türkiye ortalamasının üstünde %43,13 artarak 3 bin 574 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde Konut satışları Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,24 artışla 947 bin 236 olarak gerçekleşti. Kayseri’de Konut satışları Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,73 artışla 22 bin 391 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %87,4 oranında artarak 15 bin 825 oldu. Kayseri’de ipotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %94,76 artış göstererek 372 oldu. 

Türkiye genelinde diğer konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %32,8 oranında artarak 125 bin 94 oldu. Kayseri’de diğer konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %38,86 aratarak üç bin 202 oldu.

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %47,1 oranında artarak 44 bin 858 oldu. Kayseri’de ilk el konut satış sayısı, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %61,09 artarak bin 184 oldu.

Türkiye genelinde ikinci el konut satış sayısı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %33,1 oranında artarak 96 bin 61 oldu. Kayseri’de ikinci el konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %35,64 artış göstererek iki bin 390 oldu. 

Kayseri satışları patladı: Gurbetçilerin de etkisiyle…

'Fiyatlar artacak düşüncesi ile satışlar arttı!'

Ekonomist Abdullah Kalın Eylül ayında zirveyi gören konut satışları hakkında açıklamalarda bulundu. Kalın açıklamasında şu ifadelere yer verdi, ‘Rakamlar bize neyi söylüyor? Kayseri de konut satışları, bu yıl gurbetçilerden beklediği ilgiyi göremeyince yaz döneminde konut satışları düşük kaldı. Gelinen dönemde ise Merkez Bankası’nın faiz indirim beklentisi eylül ayında olacağı şeklindeydi. Faizler inince konut satış fiyatları artacaktı. Konut fiyatları artmadan ev alınması düşüncesi satışların artmasına neden oldu. Diğer yandan konut kredileri faiz oranlarının bir miktar düşmesi ipotekli satışların artmasına neden oldu’