Kayseri şeker'in 2 milyar borcunu soran yok!

Türkiye Varlık Fonu'nda hissesi bulunan Kayseri Şeker Fabrikası, Nisan 2019'da 70 milyon TL net zarar açıklayarak, şirketin borcu bir yılda yüzde 292.8'lik artışla 1 milyar 913 milyon TL'ye yükseldi. Öte yandan 1 milyar 913 milyon TL borcun vadesi geçmiş borçlar olduğu, vadesi gelmemiş de 1 milyara yakın borç ile birlikte fabrikanın borcunun yaklaşık 3 milyara yakın olduğu iddia edildi.

Kayseri şeker'in  2 milyar borcunu soran yok!

Her geçen gün erimeye devam eden Kayseri Şeker Fabrikası bir yılda yüzde 292.8 zarar etti. Kayseri Şeker Fabrikası’na kayyum olarak atanan Hüseyin Akay ve ekibi 1 Aralık 2015 günü Kayseri Şeker’in büyük borç yükünden kurtulmasını Boğazlıyan Fabrika önünde davul zurna eşliğinde halaylar çekerek kutlamış, borçların sıfırlandığı günü ‘bayram’ ilan etmişti.

Mali tablonun ortaya çıkması ile birlikte davul çalınarak yapılan kutlamadan sonra fabrikanın yeniden nasıl borç batağına sürüklendiği çiftçiler tarafından sorgulanmaya başlandı. Fabrikanın kendi yaptığı açıklamada Nisan 2019 ‘a kadar toplam borç  yaklaşık 2 milyar TL  olarak ifade edilirken , Nisan ayından itibaren, katlanarak artan borcun 2020 yılının ilk aylarından itibaren Kayseri Şeker Fabrikası’nın hanesine yaklaşık 3 milyar olarak yansıyacağı tahmin ediliyor.

Kayseri ekonomisinin en önemli değerlerinden birisi olan Kayseri Şeker Fabrikası’nı borç batağının içerisine sürüklenmesine karşı şehrin bürokrat ve siyasilerinin sessiz kalması farklı yorumları da beraberinde getiriyor.

Buna karşılık, guruplar halinde fabrikaya davet edilen muhtarlarla fotoğraf vererek, farklı bir algı oluşturmaya çalışan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, fabrikaya guruplar halinde gelen muhtarlar ve esnaf odaları temsilcilerine, Kayseri Şeker Fabrikası’nın bir yılda yüzde 292.8 nasıl zarar ettiği ve 3 milyara dayanan borçla ilgili hiçbir açıklama yapmadığı gibi Nisan 2018’de 81 milyon TL net kâr açıklayan Kayseri Şeker’in, Nisan 2019’da nasıl 70 milyon TL net zararı olduğu konusuna bir açıklama getiremiyor.

Öte yandan, hız kesmeden devam eden algı projesi tamamen ekonomik veriler ve kendi açıkladıkları rakamlar üzerinden Kayseri Şeker Fabrikası’nın borç batağında olduğu gerçeğini kamuoyuna duyuran bazı basın organlarını, ‘fitneci ve düşman’ olarak ilan etmeye devam ediyor. 

Kayseri Şeker Fabrikası’nın her geçen gün erimesini görmezden gelen siyasi irade, kendilerine yöneltilen sorulara sessiz kalmayı tercih ediyor.

Öte yandan, Milleyetçi Hareket Partisi İl başkanı Serkan Tok’un katıldığı bir televizyon programında dile getirdiği;  “Kayseri Şeker Fabrikası, FETÖ'nün Kayseri'deki kalesidir. Orada FETÖ yapılanması var diyen benim. O lafların kelimesi kelimesi arkasındayım. Ben gördüklerimi kağıda döktüm, imzaladım, mühürledim ve gittim, şikayetçi oldum. Ben üzerime düşeni yaptım” sözlerinin gündeme gelmesi ile  Kayseri Şeker Fabrikası’nı ele geçirdiği iddia edilen ‘FETÖ’ konusunda MHP İl Başkanı Serkan Tok’un şikayetinin yeniden gündeme gelmesi sonrası yetkili makamların düğmeye bastığı iddia ediliyor.

Öte yandan, Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar ile Genel Müdür Yardımcısı Necmi Kurt, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’ı ziyaret etti. Ziyaret esnasında Kayseri Pancar Kooperatifi Başkan vekili Halis Lektemur, yönetim kurulu üyelerinden, Avni Hokkaömeroğlu, Hurşit Dede, Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Güntay ve Kayseri Pancar Kooperatifi Müdürü Uğur Metiner de hazır bulundu. Gerçekleştirilen ziyaretle ilgili fabrikadan detaylı bilgi paylaşımı yapılmazken, “tarım sektörü konusunda bilgi alışverişi yapıldı’ denildi.  Konu hakkında  görüşlerini almak için ulaşmaya çalıştığımız Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar’a yaptığımız girişimler sonuçsuz kaldı. (HABER MERKEZİ)