KAYSERİ SODES'TE YER ALMADI

Kayseri'nin, Kalkınma Bakanlığı bünyesindeki dezavantajlı bölgelerin beşeri sermayesini güçlendirmek ve toplumsal bütünleşme sürecine destek olmakla ilgili hizmet veren Sosyal Destek Programı SODES'te yer almadığı öğrenildi.

KAYSERİ SODES'TE YER ALMADI

KAYSERİ DEZAVANTAJLI İLLER ARASINDA YER ALMADI

Faaliyet amacı dezavantajlı bölgelerimizin beşeri sermayesini güçlendirmek ve toplumsal bütünleşme sürecine destek olmak olan ve 2008 yılında oluşturulan SODES’in kapsadığı dezavantajlı olarak kabul edilen iller arasında Kayseri’nin geçmediği belirlenirken, dezavantajlı olarak  belirlenen iller ise şunlar oldu; ‘Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Niğde, Aksaray, Yozgat ve Sivas’. Yıllar içerisinde sürekli artış yaşanan ve dezavantajlı olarak kabul edilen illerin sayısının ise son olarak 34’e yükseldiği kayıtlara geçti.

ÖNCELİKLER: ÇOCUKLAR, GENÇLER, KADINLAR, İŞSİZLER, YOKSULLAR, GÖÇ ETMİŞLER

SODES’in destek olmaktaki önceliklerinin ise özellikle yoksulluk ve sosyal imkânlara erişimde sıkıntı yaşayan; çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göç etmişler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayan bireyler ve grupların olduğu belirtilen bilgilerde; ‘SODES; söz konusu bölgelerdeki göç, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunların ve değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara kısa sürede karşılık vermeyi hedefleyen bir sosyal kalkınma programıdır. SODES; istihdam, sosyal bütünleşme, kültür, sanat ve spor alanlarında; yerel düzeyde hazırlanan ve uygulanan projelerden oluşan, il düzeyinde valiliklerin koordinasyonunda yürütülen, uygulama sürecinde yerel aktörlerin geniş bir biçimde yetkilendirildiği insan odaklı bir programdır. Sosyal içerme bileşeni ile yoksulluğun azaltılması, sosyal yardım alan yoksul kesimin kendi geçimini temin edecek duruma getirilmesine destek olunması, yaşlı, özürlü, kadın ve çocuklar gibi toplumun öncelikli kesimlerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve bunlara götürülen hizmetlerin kalitesinin artırılması beklenmektedir. Kültür, sanat ve spor bileşeni kapsamındaki projeler ile toplumun ihtiyaç duyduğu kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin geliştirilmesi, özellikle çocukların ve gençlerin bu tür faaliyetlere yönlendirilerek yeteneklerinin açığa çıkartılması ve kendilerine ve topluma yararlı alışkanlıklar edinmelerine yardımcı olunması beklenmektedir. SODES kapsamında ayrıca 2009 yılından bu yana; Kalkınma Bakanlığı tarafından her bir valiliğe SODES projeleri için gönderilen ödeneğe ilave olarak, söz konusu ildeki SODES uygulamalarının etkin bir şekilde yürütülebilmesi için ödenek tahsis edilmektedir. Söz konusu ödenek, valiliklerin SODES’e ilişkin il düzeyinde üstlendikleri tanıtım, koordinasyon, izleme ve denetleme sorumluluklarını daha etkin bir şekilde yerine getirmelerine ve bu sorumlulukların yerine getirilmesi için oluşturulacak olan SODES proje birimlerinin Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenen asgari nitelikleri sağlar hale getirilmesine destek olunması amacını taşımaktadır. Öncelikler, yararlanıcılar ve yürütücüler SODES’in kapsadığı nüfus kesimleri, özellikle yoksulluk ve sosyal imkânlara erişimde sıkıntı yaşayan; çocuklar, gençler, kadınlar, işsizler, yoksullar, göç etmişler ve kentlerin gecekondu bölgelerinde yaşayan bireyler ve gruplardır. SODES kapsamındaki çalışmalar toplumsal hayata etkin şekilde katılmakta zorluklarla karşılaşan bu kesimler için yeni fırsatlar oluşturmakta ve bu kesimin kendine olan güvenini artırarak toplumsal yaşamın daha sağlıklı bir şekilde işlemesine yardımcı olmaktadır’ şeklinde bilgiler verildi. HABER: KAAN AKBAŞ