Kayseri sorunlarını arabuluculukla çözüyor

Kayseri, kazan kazan esasına dayanan ve anlaşmazlık yaşanan taraflar arasında dava yoluna başvurmadan anlaşmazlığın çözümünü sağlayan arabuluculukta, en çok anlaşma sağlayamayan iller arasında 6'ncı olurken, anlaşma sağlanan iller arasında ise Kayseri 5'inci sırada yerini aldı.

Kayseri sorunlarını arabuluculukla çözüyor

Adalet Bakanlığı’ndan edinilen bilgilerde, iller içerisinde en fazla anlaşmazlıkla sonuçlanan il toplam 97 anlaşmazlık vakası ile İstanbul olurken, onu da sırasıyla Ankara (48) ve Mersin (19) takip etti.
 
KAYSERİ’DE 9 ANLAŞMAZLIK VAKASI
 
Bakanlıktan elde edilen son bilgilerde, Kayseri’nin arabuluculukta 2016 yılında toplam 9 anlaşmazlık vakası ile karlı karşıya kaldığı görülürken, bu rakam ile iller arasında 6’ncı sırayı alan Kayseri’yi de 8 anlaşmazlığı olan Muğla izledi. Muğla’yı da 7 anlaşmazlık vakası bulunan Bursa takip etti. 
 
36 MERKEZDEN 22’SİNDE ANLAŞMAZLIK YOK
 
Adalet Bakanlığı’ndan verilen arabuluculuk konusundaki bilgilerde, Türkiye’de toplam 36 ilde gerçekleştirilen arabuluculuk faaliyetlerinde 22 ilde anlaşmazlık olmadığı dikkatleri çekti. Söz konusu illerden bazıları Adana, Trabzon, Şanlıurfa, Samsun, Gaziantep,  Kocaeli ve Konya olurken,  üç büyük il olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de ise anlaşmazlık bulunduğu kayıtlara geçti. Üç büyük il ile Kayseri, Mersin, Eskişehir ve Bursa da anlaşmazlık bulunan diğer iller arasında yer aldı.
 
ANLAŞMA SAĞLANAN 5’İNCİ İL KAYSERİ
 
Arabuluculuk faaliyetlerinde anlaşma sağlanamayan 6’ncı ile olan Kayseri’nin anlaşma sağlanan iller arasında ise 5’inci sırada olduğu ortaya çıktı. Buna göre Kayseri’de 2016 yılında toplam 163 anlaşma sağlanırken, Kayseri’yi 70 anlaşmazlık sağlanan Adana izledi. Türkiye’de arabuluculukta en fazla anlaşma gerçekleşen iller ve miktarları da sırasıyla şöyle oldu; ‘1953 İstanbul,  601 Bursa, 389 İzmir, 311 Ankara, 163 Kayseri, 70 Adana,  64 Mersin, 54 Antalya, 37 Muğla ve 32 Konya.’
 
ANLAŞMA HER GEÇEN YIL BÜYÜK ARTIŞTA
 
Arabuluculuk çalışmaları ile taraflar arasında gerçekleşen anlaşma miktarlarında Türkiye’nin her geçen yıl büyük bir artış yakaladığı görülüyor. Buna göre 2014 yılında Türkiye’de toplam 195 anlaşma sağlandığı görülürken, 2015 yılında bin 129 anlaşma ve 2016 yılına gelindiğinde ise toplam 3 bin 875 anlaşma sağlandığı dikkatleri çekiyor. Arabuluculuğa rağbetin arttığı Türkiye’de diğer taraftan da anlaşmazlık miktarlarında da kısmi bir artış yaşandığı belirtiliyor. Buna göre 2014 yılında 5 anlaşmazlık bulunan Türkiye’de 2015 yılında 31, 2016 yılında ise 222 anlaşmazlık meydana geldiği bildiriliyor. HABER: KAAN AKBAŞ