Kayseri, Suriyeli yatırımcı bakımından geride kaldı

Türkiye'de milyonları bulan sayıları ile Kayseri'de de 70 binin üzerindeki Suriyelilerin kendi sermayeleri ile şirket kurma bilgilerinde, Kayseri'nin nüfus bakımından ilk 15'te yer almasına rağmen şirket kurulumunda ise sıralamaya giremediği ortaya çıktı.

Kayseri, Suriyeli yatırımcı bakımından geride kaldı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan (TEPAV) elde edilen ‘İllere Göre Suriye Ortak Sermayeli Kurulan Şirket Sayısı’ verilerini içeren son bilgilerde, Suriyelilerin kendi sermayeleri ile illerde kurdukları şirketler içerisinde Kayseri, 70 binin üzerindeki Suriyeli nüfusuna rağmen yer alamadı.
 
KAYSERİ SURİYELİ NÜFUSUNDA 14’ÜNCÜ SIRADA
 
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden elde edilen son bilgilerde ise Kayseri’nin sahip olduğu Suriyeli nüfusunda 14’üncü sırada yer aldığı kayıtlara geçti. Kayseri’de toplam 73 bin 664 bin Suriyeli bulunduğu bilgilerde Kayseri’deki Suriyeli nüfusun il nüfusuna oranının da yüzde 5.35 oranında gerçekleştiği görüldü. İller içerisinde en fazla nüfusa sahip olan il toplam 556 bin 663 Suriyeli ile İstanbul olurken İstanbul’u sırası ile takip eden 10 il şunlar oldu; “Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Mersin, Adana, Bursa, İzmir, Kilis, Konya ve Kahramanmaraş. En az Suriyeli nüfusun bulunduğu üç il ise Bayburt, Artvin ve Bartın oldu.
 
KAYSERİ’DEN AZ NÜFUSA SAHİP OLAN İLLERDE DE SURİYELİ ŞİRKETİ
 
Kayseri’de on binlerce Suriyeli yaşamasına, Kayseri’nin Suriyeli nüfus sırlamasında 14.sırada yer almasına ve sanayi, ticaret kenti olmasına rağmen, Suriyeli sermayesi ile şirket kurulumunda sıralamada yer bulamayan Kayseri’nin bu durumuna karşın, Suriyeli yatırım listesinde Kayseri’deki Suriyeli nüfusundan çok daha az Suriyeli bulunan Isparta’nın yer aldığı dikkatleri çekti. TEPAV’ın son araştırmasında Suriyelilerin kendi sermayeleri ile en çok şirket kurdukları il İstanbul olurken, onu da sırası ile Mersin, Bursa, Hatay, Kilis ve Isparta izledi. HABER: KAAN AKBAŞ