KAYSERİ TİCARETİ ULUSALLARIN ELİNDE

Kayseri Ticaret Odası Meclis üyesi Erdem Gıda sahibi Kenan Erdem, Kayseri'de ticareti ulusal firmaların ele geçirdiğini yerel işletmelerin oranının giderek azaldığını ve ulusal marketlere mal satamadıklarını söyledi.

KAYSERİ TİCARETİ ULUSALLARIN ELİNDE

Erdem, ulusal mağazaların artması halinde ve işletmelerin vergi dairesinde Kayseri yazmadığı sürece Kayseri’nin çok vahim halde olacağını da hatırlattı.
Kayseri’de ulusal marketlerin yüzde 50’nin üzerinde olduğunu ve yerelleşmenin giderek azaldığını söylen Erdem, “Kayseri’de ulusal marketler yüzde 50’nin üzerindeler, Ankara, Konya, Kırşehir, Yozgat, Sivas’ta yerel marketler-işletmeler açık ara önde iken Kayseri’de ise şuan ulusallar yerelleri ele geçirdi. Sivas’ta bir yerel marketin pazar payı yüzde 91 iken Kayseri’de bu ulusalda yüzde 70, yerelde ise yüzde 30. Çok ters bir oran bu. Çok üzücü bir durumdayız ulusal mağazaların Türkiye’de en çok mağaza açtığı illerin başında Kayseri geliyor. Kayseri’de Ulusal marketler Kayseri’de ticareti ele geçirdiler. Biz Ticaret Odası olarak ne yapabiliriz. Vergi dairesi Kayseri yazmayan bir işletmenin Kayseri’ye hiçbir faydası yok.” dedi.

KAYSERİ PAZAR KAYBEDİYOR
40 yıldır ticaretin içerisinde olduğunu ifade eden Kenan Erdem, “Kayseri’de en büyük sıkıntımız Pazar kaybediyoruz. Yani biz toptancı olarak yerel marketlerimize mal satabiliyoruz. Kayseri’de ulusal marketlere mal satamıyoruz. Ulusal market, Türkiye çapında Kayseri dışında şubesi olan. Yani vergi dairesi Kayseri yazmadığı zaman ulusal olur. Birde uluslar arası var. Yurtdışında olup da Türkiye’nin şehirlerinde şube açan firmalar bunlar. Bunlar tek bir şirket adına Türkiye’ye şubeler açıyorlar. Kayseri toptancıları ulusal marketlere mal satamıyor. Bu ulusal marketler Kayseri’deki Pazar payının büyük bir bölümünü aldı. Bir Sivas’ta ulusalların payı yüzde 10. Yerel marketlerimiz orda çok güçlü. Ulusallarda marketçinin yüzü gülüyor. Satılan malın yüzde 90’ı Sivas’ta kalıyor. Yani Sivaslı kazanıyor. Ama bizim burada 100 liralık mal satılıyorsa 70 lirası dışarı gidiyor.” şeklinde konuştu. 

RAFLARDA TÜKETİCİNİN İSTEDİĞİ ÜRÜN OLMALI
Başında Kayseri yazan herkesin bu işten sorumlu olduğunu vurgulayan Erdem Şunları kaydetti:
“Kayseri Valisi, Kayseri milletvekili, ticaret odası gibi. Bunların bize yardımcı olması lazım. Çünkü Kayseri’den para gidiyor. Ticaret artıyor deniliyor ama büyük bir yanılgı içerinde herkes. Ticaret artıyor da cironun ne kadarı Kayseri;’de kalıyor. Ticaretimiz dışarının elinde. Yeni bir marketler zinciri daha kuruluyor eğer oda Kayseri’ye gelirse Kayseri’nin hali vahim. Toptancılar ulusal ve uluslar arası mağazalara cevap verecek düzeyde olmalı. Yerel marketlerimizde ulusallara cevap vermeli. Buda, yapılan hizmet ve kalite örnek alınarak yapılmalı. Satın alma yapan toptancı olsun market olsun, ‘ben ne korsam o satılır’ düşüncesinde. Ama bunu yapan esnaf bitiyor haberi yok. Bakkal ve market olarak yapmamız gereken tüketicinin istediği markayı bulundurmaktır. Aynı zamanda iş yerlerimiz temiz ve bakımlı olmalıdır. Bunları yapmamız lazım yoksa ulusallar tabiî ki ticaretimizi ele geçirir.”

HİZMET, KALİTE VE FİYATA DİKKAT!
Ulusallaşmanın sadece gıda da olmadığını nerdeyse tüm sektörlere sıçradığını hatırlatan Erdem, “Vergi dairesi Erciyes, Gevher Nesibe, Mimarsinan olan yerin parası Kayseri’de kalıyor. Bunu tüketiciye duyurmak lazım. Bu yalnız marketlerde söz konusu değil, beyaz eşya, kırtasiyeler, hırdavatçılar. Bugün Kayseri’de 4 tane ulusal hırdavatçı var bunlar eski sanayiyi bitirdi. Hiç kimsenin sesi çıkmıyor bunu anlamış değilim. Herkes kaderine razı olmuş. Ulusal mağazalarda fiyat çok ucuz sanılıyor ama vatandaşımız yanılıyor gramajına falan dikkat edersek anlarız aslında. İnsanlarda bir önyargı var ulusal mağazaların daha ucuz olduğuna dair ama bir kıyaslama yaparsanız cazip fiyatlar aslında yerel mağazalarımızda da var.  Tüketici Kayseri’de üretilen ürünleri tercih ettiğinde bu her sektör için geçerli, parasının tamamı Kayseri’de kalacak. Ankara, Konya, Kırşehir, Yozgat, Sivas gibi yerel işletmelerin çoğunlukta olduğu şehirler kendilerini tüketiciye kabul ettirmişler. Paranın Kayseri’de kalması için biz esnaf olarak hizmet, kalite ve fiyatımıza dikkat edeceğiz daha sonra tüketicilerimizden de bizi tercih etmesini bekleyeceğiz. Tüketicinin istediği çeşidi raflarda bulundurmamız lazım.” dedi.

Bu sorunların çözülmesi için bir ve beraber olunması gerektiğini ifade eden Kenan Erdem sözlerine şunları ekledi: “Valilik, belediye ve ticaret odamızın bu konuyla ilgili beyanatlarda bulunması lazım. Tüketici de bunlara görecek ve duyacak. Esnaf ulusalların önüne geçebilir bunu başaracak güçte çünkü Kayserimizin esnafı.  Mesela Kayseri’deki tüm hırdavatçıların birleşip ulusal yapı malzemesi gibi büyük bir yer açması lazım. Biz gıdacıların birleşip büyük bir market açmamız lazım. Hizmet, kalite ve fiyata dikkat edersek hiçbir ulusal Kayseri’ye girmeye cesaret edemez.”

ÖZEL HABER: SEHER GÖZÜKÜÇÜK