Kayseri tüccarı kendi işinin patronu

Kayseri'de faaliyet gösteren tüccarlar kendi işlerini yapıyor.

Kayseri tüccarı kendi işinin patronu

Kayseri Ticaret Odası'ndan (KTO) edinilen bilgilerde, tüccarlar üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre Kayseri'de faaliyet gösteren tüccarların kendi işlerinin patronu olduğu ortaya çıktı.

YÜZDE 80'E YAKINI KENDİ İŞİNDE

KTO'nun yaptığı tüccar araştırmaları raporunda, Kayseri'de ticaret yapan tüccarların büyük çoğunluğunun kendi işlerini yaptıkları belirlendi. Araştırmaya katılan 1550 tüccarın yüzde 78.5'inin, yani 1216'sının kendi işini yaptığı tespit edilirken, katılımcıların yüzde 18.5'inin, yani 287'sinin ise bir şirketin veya firmanın bünyesinde bayi olarak çalıştığı görüldü. Yapılan araştırmada katılımcıların 47'si ile yüzde 3'ü de bu konuda yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı.

AVANTAJ VE DEZAVANTAJLAR MEVCUT

KTO'nun yapmış olduğu araştırmada Kayseri'deki esnafların birçoğunun kendi işini yaptıkları görülürken, kendi işini yapmanın avantajları ve dezavantajları bulunurken, yine aynı şekilde bir firmanın bayisi olmak ve ücretli çalışmanın da getirdiği avantajlar ile dezavantajlar olduğu ortaya çıktı. 

Bir kariyer eğitim ve danışmanlık firmasının yaptığı söz konusu araştırmanın sonuçlarında kendi işini yapmak veya ücretli çalışmanın avantajları ile dezavantajları başlıklar halinde şu şekilde sıralandı:

Ücretli Çalışmanın Avantajları

Belirlenmiş sınırlı sorumluluklar, düzenli gelir, düzenli ve belirli çalışma saatleri, daha belirli bir gelecek, az risk, sınırlı kontrol görevi.

Ücretli Çalışmanın Dezavantajları

Emirleri uygulama zorunluluğu, yeteneklerin kolayca anlaşılmaması, sabit ücret, sınırlı sorumluluk/sınırlı yetki, yeni fikirleri kolaylıkla uygulayamama, işverene bağımlılık.

Kendi İşinin Sahibi Olmanın Avantajları

İzlemek yerine liderlik yapmak, fikirleri uygulama şansı, yaratıcılığa açık, yüksek kazanç beklentisi, bağımsız çalışmak, iş ortamını kontrol altında tutmak, emirler verebilmek.

Kendi İşinin Sahibi Olmanın Dezavantajları

Risk almak, gelirin düzensizliği, daima finansmanla uğraşma zorunluluğu, zaman kısıtı, sürekli öğrenme gereği, işleri delege edememe, idari ve bürokratik işler, başarının çalışanlara da bağlı olması. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ