Kayseri TÜGVA'dan güneş enerjili uçak

Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) Kayseri Şubesi, gençlerle birlikte havada uzun süre kalabilen solar uçak üretecek.

Kayseri TÜGVA'dan güneş enerjili uçak

Konu ile ilgili bilgiler aldığımız TÜGVA Kayseri Şube Başkanı Ahmet Hidayet Kiraz, gençlerin yanında olduklarını, manevi olarak hizmetlerinin yanı sıra bilimsel ve maddi olarak da gençlere destek verdiklerini, bu kapsamda 'Ben de Yaparım’ adlı yeni nesil gençlik projeleri ile birtakım projelere imza attıklarını dile getirerek havada uzun süre kalabilen güneş enerjisi ile çalışan solar uçak üreteceklerini kaydetti.

HAVADA UZUN SÜRE KALMASI PLANLANIYOR

Ben de Yaparım Projesi'nin önemli alt projelerinden birisinin de uzun süre havada kalma hedefi olan solar (güneş enerjili) uçak projesi olduğunu ifade eden Başkan Kiraz; "Dünyada güncel olarak birçok solar uçak projesi yürümektedir ancak ülkemizde bilinen önemli bir çalışma bulunmamaktadır. Bu proje gönüllü profesyonellerin öncülüğünde, öğrenci gönüllülerin desteğinde 'LALE' (Low Altitude Long Endurance) sınıfı bir insansız hava aracı geliştirilecektir. Uçakta oldukça hafif bir uçak gövdesi ve kanat üretilmesi, yüksek verimlilikte düşük ağırlıklı güneş panelleri ve kapasite, ağırlık verimliliği yüksek bataryalar kullanılması planlanmaktadır. Bu sayede de havada uzun süre kalması amaçlanmaktadır. Proje içerisinde öğrenciler öncelikle Eğitim sayfasında belirtilen eğitimleri alarak, akabinde öğrenciler proje geliştirme çalışmalarının bir parçası olacaklardır " dedi. 

"GEÇNLER BİRÇOK ALANDA BİLGİ EDİNMİŞ OLACAK"

Gönüllü öğrencilerin tecrübe edineceğini konular hakkında da bilgiler veren Başkan Kiraz, "Proje sonunda öğrenci gönüllüler; uçak, gövde ve kanat tasarımı, havacılık malzemeleri ve tercih edilme nedenleri, 3 Boyutlu gövde ve kanat tasarımı, uçak statik analizi, uçak aerodinamik analizi, fırçasız motor sürme tecrübesi, foto voltaik malzemeler ve enerji verimliliği, otopilot donanım, algoritma, yazılım ve teknikleri, oviyonik ekipmanlar ve entegrasyon tecrübesi, kablosuz iletişim ve veri aktarımı tecrübesi, görüntü ile veri birleştirme tecrübesi, kumanda ile uçak kontrolü, sistem testleri konusunda bilgi ve tecrübeler edinmiş olacaklar" diyerek uçağın ise yüzey haritalandırmada, sivil savunmada, kayıp aramada, RF Röle görevlerinde ve orman yangın tespitinde kullanılabileceğini aktardı. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ