Kayseri, Türkiye'de yerel yönetimlerin lokomotifi oluyor
Siyasiler için vatandaşın beğenisini kazanma noktasında büyük öneme sahip olduğu son dönemde daha fazla anlaşılan 'yerel yönetimler' konusunda, Kayseri liderliğe oynuyor.
Kayseri'de uzun bir süre belediye başkanlığı yapmış ve Türkiye tarafından tanınan ve beğenilen bir plan-finansman yöntemi olan 'Kayseri Modeli'ni uygulayan AK Parti Kayseri milletvekili Mehmet Özhaseki, milletvekili olarak seçilmesinin ardından AK Parti'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Kayseri Modeli'ni Türkiye sathına uygulamak için kolları sıvayan, bu noktada da tüm yurttaki yerel yönetimler ile istişareler yapan Özhaseki, yerel yönetimlerin geliştirilmesi yolunda çalışmalara başlarken, diğer taraftan da Kayseri'de akademisyenlerin yerel yönetimler konusunda öncü olarak profesyonel gruplar oluşturdukları biliniyor.
OYKA, YEREL YÖNETİMLER KONUSUNDA İLK VE TEK OLUŞUM
Yerel yönetimler konusunda Türkiye'de ses getiren Kayseri Modeli ile birlikte, yine ses getirecek olan ve işlerinde uzman akademisyenlerin bulunduğu bir de grup bulunuyor. Başında Erciyes Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Akgül'ün ve çeşitli üniversitelerden seçkin akademisyen ile alanında uzman kişilerin bulunduğu toplam 89 kişilik kadro ile Türkiye'de ilk ve tek olan Odaklı Yerel Kalkınma Grubu (OYKA), Kayseri'nin yerel yönetimler konusunda lokomotif görevi görmesinde bir unsur daha oluyor. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız OYKA Grubu Koordinatörü Doç. Dr. Birol Akgül, Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde kurulan, faydalı model belgesi alınarak tescillenen ve Türkiye'de bu konuda benzeri olmayan bir yerel yönetim grubu OYKA'nın, yerel yönetimlerde her değerin projelendirilerek, sürdürülebilir bir kalkınmanın gerçekleştirilmesini hedeflediğini dile getirdi. Oluşturdukları alanında uzman kişilerin bulunduğu 9 çalışma grubu ile yerel yönetimler için hizmet verdiklerini ifade eden OYKA Grubu Koordinatörü Akgül, OYKA Grubu'na alanında uzman olan 'en'leri seçtiklerini kaydetti. Kayseri'de Develi Turizm Odaklı Kalkınma Projesi (DETOK) projesinin ilk kısmını tamamladıklarını, geri kalan aşamalarının da tamamlanmasının ardından Develi ilçesinin topyekun sürdürülebilir bir kalkınmayı yakalayacağını vurgulayan Akgül, OYKA'ya aralarında 1 büyükşehir, 2 il ve geri kalanı ilçe olmak üzere çok sayıda yerel yönetimin proje için talepte bulunduğunu da sözlerine ekledi.
"KAYSERİ İÇİN HİZMET VERMEYİ ÇOK ARZU EDİYORUZ"
Konuya ilişkin verdiği bilgilerde OYKA Grubu olarak yerel yönetimler konusunda bir ivme yakalamış olan Kayseri'ye hizmet vermeyi hem bulundukları, OYKA'nın kurulduğu il olması, hem de olağanüstü bir potansiyeli bulunması nedeniyle çok arzu ettiklerini paylaşan OYKA Grubu Koordinatörü Akgül, "Kayseri olağanüstü potansiyeli olan ve OYKA'nın kurulduğu, bulunduğu bir ilimizdir. Bu kente OYKA olarak bütün değerlerinin araştırmasını yapıp, olağanüstü potansiyelini göz önüne alıp sürdürülebilir bir kalkınma gerçekleştirmesinin projelendirilmesini yürekten istiyoruz. Biz Türkiye'nin seçkin akademisyen ve uzmanlarından oluşan 89 kişilik ekibimizle, bilgi, tecrübe ve birikimimizle bunu gerçekleştirmeye hazırız. Türkiye'nin farklı yerlerinden 33 yerel yönetim bize teklifte bulundu. Bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz. Bu yerel yönetimler arasında Kayseri'nin de olmasını çok isteriz" şeklinde konuştu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ