Kayseri Türküye Doyacak - Kayseri Konser

Kayseri türküye bu konserle doyacak! Kocasinan Belediyesi, Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş'ın vefatının 11. yıl dönümü dolayısıyla anma gecesi ve konser düzenleyecek. Bozlak kültürünün en büyük temsilcilerinden olan büyük usta kendi türküleriyle anılacak. Hangi ünlü isimler sahne alacak? Anma programı ne zaman? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Kayseri Türküye Doyacak - Kayseri Konser

Kayseri türküye bu konserle doyacak! Kocasinan Belediyesi, Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş'ın vefatının 11. yıldönümü dolayısıyla anma gecesi düzenleyecek. Hayata dokunuşu, insan sevgisi  ve bozlak kültürünün en büyük temsilcilerinden olan Neşet Ertaş'ın, gelecek nesillere aktarılması adına Belediye sosyal medya hesabından 'Türkülerle Neşet Ertaş Gecesi, Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş'ı anıyoruz' temasıyla anma programını Kayseri halkına duyurdu.

'Gönül Dağı' Dizisi solisti Edanur Yılmaz ile 'Aşkın Gözyaşları' serisinin yazarı Sinan Yağmur'un katılacağı programla ilgili açıklama yapan Kocasinan Belediyesi, Kadir Has Kültür Merkezi'nde 6 Ekim Cuma günü saat 19:00'da düzenlenecek olan 'Türkülerle Neşet Ertaş Gecesi'ne tüm Kayserilileri davet etti.

Ücretsiz olarak izleyicisiyle buluşacak anma programı herkese açık olacak. 

Anadolu Efsanesi Neşet Ertaş kimdir?

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesi, Abdallar (Kırtıllar) köyünde 1938'de dünyaya gelen halk ozanı, 8 yaşına kadar doğduğu köyde yaşadı.

Daha sonra ailesiyle İbikli (Çiçekdağı) köyüne yerleşen Ertaş, müzik hayatına da kendisi gibi saz üstadı olan babası Muharrem Ertaş sayesinde başladı.

Babasından müzikle ilgili pek çok şey öğrenen Ertaş, 14 yaşında İstanbul'a gelerek ilk plağını 1957'de babasının yazdığı "Neden Garip Garip Ötersin Bülbül" türküsüyle çıkardı.

Bu çalışması geniş kitlelere ulaşan Ertaş, kısa sürede Anadolu'nun tamamında tanınan ve dinlenen bir halk ozanı oldu.

Yaklaşık iki yıl boyunca İstanbul'da plak, kaset ve konser çalışmaları yapan Ertaş, daha sonra Ankara'ya yerleşti ve sanat hayatını burada sürdürdü.

Usta müzisyen, bu süreçte "Türkülerin Babası", "Anadolu Efsanesi" ve "Abdal Müzisyen" gibi isimlerle de anılmaya başlandı.

Hayatta olduğu dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi" kapsamında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ilan edilen Ertaş, eserlerinde Anadolu insanının acı ve kederini dile getirdi.

Ertaş'a, İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından 2011'de fahri doktora unvanı verildi, sanatçının bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuarlarda ders olarak okutuldu.

Hayatı boyunca yaklaşık 400 plak, birçok kaset ve "long play"e imza atan Ertaş, 25 Eylül 2012'de prostat kanseri sebebiyle İzmir'de 74 yaşında vefat etti.

Hayatı ve eserleri Prof. Dr. Erol Parlak tarafından iki ciltlik bir kitap olarak yayımlandı.

Türkülerle Neşet Ertaş Gecesi Anma Programı şöyle;

Kayseri Türküye Doyacak - Kayseri Konser