Kayseri, Urfa'nın yemeğini aldı
Şanlıurfa, yemek kültürü ve zengin mutfak mirasıyla Türkiye'nin en gözde şehirlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Ancak Kayseri'nin önde gelen lokantalarından birinde, Şanlıurfa'ya özgü olduğu bilinen bir yemek 'Kayseri mutfağı' başlığı adı altında satılmaya başlandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Türkiye’nin gastronomi haritasında önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa, yemek kültürüyle tanınmaya devam ediyor. Ancak son günlerde, Şanlıurfa’ya özgü bir yemeğin Kayseri’de ‘Kayseri mutfağına ’ olarak satılmaya başlandığı görüldü.
Kayseri mutfağı başlığı altında satılıyor
Özellikle patlıcan kebabı, Şanlıurfa'ya özel çiğ köfte, İçli köfte, isot ve mırra Urfaya özgüdür. Ancak Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunan bir lokanta, menüsündeki ‘Kayseri Mutfağı’ başlığı altında yer alan yemeklerle dikkat çekti. Menüde mantı ve yağlama gibi Kayseri mutfağının simgeleriyle birlikte, ‘İçli Köfte’ de yer aldı. Ayrıca Kayseri’de tane fiyatı 110 TL’den satılıyor. Ancak içli köftenin, Türk mutfağında Şanlıurfa’nın geleneksel yemeklerinden biri olduğu biliniyor.
Urfa’ya tescillendi
Vikipedi’den alınan bilgilere göre içli köfte, yapımı el becerisi ve ustalık gerektiren özel bir yemek olmasıyla tanınıyor. Şanlıurfa’da bu yemeğin çiğ köfteden türediği rivayet ediliyor. Etli çiğ köfte Ramazan ayında iftar saatinden uzun süre önce hazırlandı, ancak hemen tüketilemedi. Çiğ köftenin bozulmasını önlemek amacıyla, içli köfteye dönüştürülerek başka bir şekilde değerlendirildi. Ortaya çıkan bu çözüm zamanla Urfa mutfağının önemli bir parçası haline gelsi ve günümüze kadar ulaştı. Ayrıca, Urfa içli köftesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
İçli köfte Türkiye’nin her yerinde yapılan ve en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Adana ve Mersin gibi Akdeniz Bölgesi’nin öne çıkan şehirlerinde, içli köfte genellikle haşlama olarak hazırlanıyor. Şanlıurfa’da ise içli köfte, genellikle kızartılarak yapılıyor.