Kayseri yatırım teşvik belgesi alımında 12. sırada

Ekonomi Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Kayseri, yatırım teşvik belgesi alımında 12. sırada çıktı.

Kayseri yatırım teşvik belgesi alımında 12. sırada

Devletin, yatırım hacminin arttırılması amacıyla, bu konularda önceliği olan yörelere daha çok olmak üzere, yatırımın cinsine bağlı olarak değişen oranlarda verilen ve yatırımcıya sunulan desteklerin tümüne verilen isim olan 'yatırım teşvik belgeleri' ni 2014 yılı verilerine göre Türkiye'de en çok alan il, toplam 521 adet yatırım teşvik belgesi ile İstanbul olurken, bu belgeleri en az alan il toplam 1 adet ile ise Bayburt oldu.  Kayseri, iller sıralamasında 12. sırada gelirken, Kayseri'nin aldığı yatırım teşvik belgeleri toplamının ise 78 adedi yerli sermayeye ve 2 de yabancı sermayeye olmak üzere toplam 80 adet olduğu belirlendi.

KAYSERİ'DE TEŞVİK BELGELERİ İMALATA

Ekonomi Bakanlığı'ndan alınan yatırım teşvik belgelerinin sektörlere göre dağılımında ise Kayseri'de en çok yatırım teşvik belgesini edinen sektör imalat oldu. toplam 80 yatırım teşvik belgesinin yarıdan fazlasını alan imalat sektörü, 42 adet teşvik belgesi aldı. Kayseri'de en çok yatırım teşvik belgesi alan ikinci sektör ise enerji oldu. Buna göre enerji sektörü 24 adet yatırım teşvik belgesi edindi. 3. sırada ise toplam 10 yatırım teşvik belgesi alan sektör olan hizmetler  geldi. Kayseri'de en az yatırım teşvik belgesi alan sektör toplam bir belge ile madencilik olurken, onu 3 belge ile de tarım sektörü takip etti. 

Bakanlı tarafından verilen diğer bilgilerde ise yatırım teşvik belgeleri 2014 yılı içerisinde en çok eylül atında görüldü. Buna göre Kayseri, eylül ayında toplam 10 adet yatırım teşvik belgesi alırken, en az ise toplam 4 adet teşvik belgesi ile nisan ayı kayıtlara geçti.

KAYSERİ'DE 626 MİLYON SABİT YATIRIMA VERİLDİ

Kayseri'de, yatırım teşvik belgelerinin verildiği toplam sabit yatırım tutarının ise 12'si yabancı ve 614 milyonu ise yerli sermaye olmak üzere toplam 626 milyon lira düzeyinde olduğu ortaya çıktı. Türkiye'deki rakam ise 61 milyar 779 milyon lira şeklinde olduğu tespit edildi. Kayseri'de yatırım teşvik belgesi alan sektörlerdeki toplam istihdam ise 30'u yabancı, 1529'u da yerli sermayede olmak üzere toplam 1559 şeklinde çıkarken, Türkiye'de ise bu durumun; 11 bin 836'sının yabancı, 131 bin 927'sinin de yerli sermayede olmak üzere toplam 143 bin 763 kişi olduğu kayıtlara geçti. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ