Kayseri'ye İpotek Şoku! Dev Büyüklükte Kriz
Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, Kayseri'deki tarım sektörünü derinden etkiliyor. Çiftçiler artan maliyetler ve düşen gelirlerle başa çıkmakta zorlanırken, sektör genelinde endişe giderek artıyor. Tarım arazilerinin ipotek edilmesi de hızla artıyor. Peki, Kayseri'de ne kadar ipotekli tarım arazisi bulunuyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Son aylarda tarım sektöründe girdi maliyetleri hızla yükseldi ve gübre, mazot, ilaç ve tohum fiyatlarındaki artış, Kayseri çiftçilerin üretim maliyetlerini katladı. Özellikle mazot fiyatlarındaki yükseliş, tarımda kullanılan makinelerin işletme maliyetlerini artırarak çiftçilerin belini büküyor.
İpotekli Tarım Arazileri ve Çiftçi Borçları
Birgün sitesinin yaptığı habere göre,Türkiye genelinde, hemen her kentte milyonlarca metrekarelik tarım arazisinin ipotekli olduğu görülüyor. Bankalar tarafından ipotek konulan tarım arazileri, çiftçilerin yaşadığı mali sıkıntıların bir göstergesi olarak ön plana çıkıyor. TAKBİS verilerine göre, tarım arazisine ipotek konulan vatandaş sayısı 2 milyon 230 bin 758’i buldu.
İpotekli Tarım Arazilerinin Büyüklüğü
TAKBİS verileri, Türkiye'de ipotek konulan tarım arazilerinin toplam büyüklüğünün 42 milyar 360 milyon 879 bin 659 metrekare olduğunu belirtiyor. Bu devasa büyüklük, tarım sektörünün ne denli büyük bir kriz içerisinde olduğunu gösterdi.
Türkiye genelinde, Konya ve Şanlıurfa en fazla ipotekli tarım arazisine sahip iller olarak öne çıkıyor. Bu illerin ardından gelen diğer şehirler Ankara; 1 milyar 690 milyon 979 bin 597 metrekare, Manisa; 1 milyar 638 milyon 174 bin 490 metrekare, Eskişehir; 1 milyar 228 milyon 326 bin 093 metrekare, Aydın; 1 milyar 077 milyon 917 bin 862 metrekare, Kayseri; 1 milyar 061 milyon 071 bin 346 metrekare olduğu öğrenildi.