Kayseri'ye talep yok!

Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy Kayseri'de gayrimenkul alımlarının ciddi oranda durduğunu belirterek, Kayseri'ye yerli yabancı talebin olmadığını kaydetti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'ye talep yok!

Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy Kayseri’de gayrimenkul alımlarının ciddi oranda durduğunu belirterek, Kayseri’ye yerli yabancı talebin olmadığını kaydetti. Başkan Atasoy, ‘İnsanlar mevduata yatırıyor parasını, konut almak istemiyorlar. Bu da bize bir anlamda sıkıntı veriyor. Sektörle ilgili gidişat iyi değil şu anda’ dedi.

Kayseri'ye talep yok!

Enflasyon, yüksek ev fiyatları ve faiz oranları derken tüm Türkiye son dönemlerin en pahalı konut piyasasıyla boğuşuyor. Her geçen ay bir önceki aya göre gerileme gösteren konut satışları ile emlak sektöründe adeta yaprak kımıldamıyor. Banka kredisi ile konut almak giderek hayal olurken inşaat maliyetlerindeki artışlar ve beraberinde zorlaşan kredi koşulları, vatandaşın ev sahibi olmasını firmaların da konut satışını büyük oranda etkiliyor.

Konuyla ilgili Kayseri Anadolu Haber’e konuşan Kayseri Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy bankaların konut satışlarına sekte vurduğunu dile getirdi. İnsanların artık gayrimenkul değil mevduata yatırım yaptığını kaydeden Atasoy, ‘İnsanlar nakite ulaşamıyor. Bankalar kredi işini çözemiyor. İnsanlar yatırım yapmak istiyor ancak nakite de ihtiyacı var. Bu sebeple gayrimenkul almaktansan mevduata yatırım yapıyorlar’ dedi.

Emlak sektörü can çekişiyor!

Son zamanlarda bazı yatırım uzmanlarının, Kayseri’de gayrimenkul alınması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunmasına rağmen, Selim Atasoy, yabancıların Kayseri’de gayrimenkul alımında olmadığını ifade ederek, ‘Onları ne gördük, ne duyduk, ne haberimiz var. O yatırım uzmanları bize gelmiyor demek ki. Bizim gurbetçilerimizden olan olursa onlardan bahsediyorsanız bir şeyler almaya çalışıyor ama böyle birebir yani yatırım yapmak için yurt dışı firmalardan gelen ya da talep eden yok. Yabancı olarak nitelendirebileceğim sadece gurbetçiler var. Öyle bir büyük yatırımcı ya da firmalardan gelen böyle bir talep eden duymadık da görmedik de şu anda Kayseri'de’ dedi.

Gurbetçiler memleketine yatırım yapmıyor!

Gurbetçilerin yavaş yavaş gelmesiyle Kayseri’de çarşı-pazar hareketlenmeye başladığını ancak emlak sektöründe daha bir canlılık olmadığını söyleyen Atasoy, ‘Gurbetçilerimiz geçmiş dönemlere nazaran öyle bir yatırım için bir şey talep etmiyorlar. İhtiyacı olanlar işte ev almaya çalışıyor. Bir de artık genç gurbetçiler, memleketlerine yatırım yapmıyor. Geçmişten 60-70’li yıllarda gidip de oralarda artık emekli olanlar memleketine özlem duyuyor. Geliyor buraya bir konut almaya ya da bir arsa, bağ, bahçe almaya çalışıyorlar. Onlardan oluyor ama biraz da tabii ki piyasa şartları itibariyle fiyatlar yüksek olduğu için biraz geri durmaya çalışıyorlar. Ama gurbetçilerin yeni yeni geliyor. Daha tam faal şekilde gelmediler’ ifadelerinde bulundu. Gurbetçilerin gelmesi ile birlikte sektörün biraz hareketleneceğini söyleyen Atasoy, ‘Diğer sektörler daha çok hareketlenir ama bizim sektörde büyük bir hareketlenme olacağını düşünmüyorum. Geçen yıl itibarıyla gurbetçilerimizden bir şey olmadı emlak sektörü ile ilgili. Diğer sektörler hareketleniyor ama bizim sektörün alanı geniş. Ama bize pozitif anlamda bir etkisi olmadı’ dedi.

Kiracılar mağdur oldu!

Kira artış tavan fiyatlarının değiştirilmesiyle ilgili Atasoy, ‘Bu geçmiş yıllarda iki yıllık dilim içerisinde değerlendirildi. Aslında burada mülk sahipleri de mağdur oldu. Kiracılarımız da mağdur oldu. Aslında TÜFE oranındaki artışlar geçmiş yıllardan itibaren böyle yapılıyordu zaten. Ortalama fiyat alınıyordu. Şu an itibarıyla bunun yapılması fırsatçıları etkilemedi. Zaten tabiri caizse fırsatçılık yapanlar zaten fiyatı yükseltti. İşin doğrusu Devletin vermiş olduğu oranlarda giden çok olmadı. Zaten kiralar çok yüksek. İnsanlar da zaten bunun altından kalkamıyor. Şu anda ne olur bilemiyoruz yani. Tam hayata da geçmedi. Vatandaş da bekleme içerisinde şu anda. Oranları da şu anda yüzde elli beşle altmış arasında’ dedi.

Bankalar işimize sekte vurdu!

Güncelde emlak sektörünün çok durgun olduğunu, tabiri caizse yaprak kımıldamadığını söyleyen Atasoy, ‘Çok durgun gidiyor şu anda. Yani bir yerde yani yaprak kımıldamıyorsa desek uygun olur. Çünkü insanlar nakite ulaşamıyor. Banka krediyle işini çözemiyor. İnsanlar yatırım da yapmak istiyor, nakite de ihtiyacı var. Ama fiyat yüksek olunca geri kalıyorlar. Ancak araç takasıyla yahut da ikinci el dairesi varsa onu verip dairesine gitmeye çalışıyor. Aracı varsa üstüne para verip daire almaya çalışıyor. Öyle çözmeye çalışıyor. Zaten insanlarımızın yüzde 70-80’i konut ihtiyacını banka kredisiyle çözüyordu. Şu anda banka kredi oranının yüksek olması hasebiyle de bu işleri çözemiyor. Gitse de istediği krediyi alamıyor. Bir de bankalar da işimize sekte vurdu. İnsanlar mevduata yatırıyor parasını. Konut almak istemiyorlar. Bu da bize bir anlamda sıkıntı veriyor. Sektörle ilgili gidişat pek iyi değil şu anda’ dedi.