Kayseri'ye Yapılacak Olan Yüksek Hızlı Tren 2 Yıllık Kesintiye Mâl Olacak!

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, yüksek hızlı tren projesinin inşaatı nedeniyle bir yolun 2 yıl süreyle kapatıldığını söyledi.

Kayseri'ye Yapılacak Olan Yüksek Hızlı Tren 2 Yıllık Kesintiye Mâl Olacak!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Ağustos Ayı Meclis Toplantısı, meclis üyeleri, meslek komitesi üyeleri, disiplin kurulu üyeleri, yüksek istişare kurulu üyeleri ve TOBB Kayseri Genç Girişimciler İcra Kurulu üyelerinin katılımıyla KAYSO meclis salonunda gerçekleştirildi. Ayrıca Büyüksimitci Mersin-Yenice arasındaki yüksek hızlı tren projesinin inşaatı nedeniyle yol 2 yıl süreyle kapatıldığını söyledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Türkiye ekonomisinin zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çekti. Özkaya; 'Bu zorlukların şüphesiz en önemli kısmını halen içerisinde bulunduğumuz ve çokça olumsuzluklarını üzerinde hissettiğimiz yüksek enflasyon, yüksek faizler, finansa erişimdeki zorluklar ve jeopolitik riskler oluşturuyor' dedi. Özkaya, özellikle vergi mevzuatında kayıt dışı ile mücadelenin öncelikli odak olması gerektiğini belirtti. Enflasyon ve kur ilişkileri ile yatırım faiz ilişkilerinin daha dikkatli değerlendirilmeli olduğunu ifade eden Özkaya, ihracatçılarının düşük kurdan kaynaklı rekabet sorunlarının, kur artışlarının enflasyonun altında kalmasının ve girdi maliyetlerindeki yüksek fiyat artışlarının, ihracat yapan firmaları zorladığını ve güçlükle kazanılan paraların kaybedilmesine sebep olduğunu belirtti.

Özkaya, firmaların önümüzdeki süreçte 2025 yılının bahar aylarına kadar sıkı duruş sergilemeleri, masraflarını kontrol altında tutmaları ve girdi kontrollerini dikkatli yapmalarının elzem olduğunu vurguladı. Faizlerin bu yılın son çeyreğinden itibaren düşme eğilimi gösterdiğini belirten Özkaya, bu durumun piyasaları olumlu etkileyeceğini ifade etti. Ayrıca, bankaların erken kapama, limit kısma ve teminat artırma gibi olumsuzluklara sebebiyet vermemesi gerektiğinin altını çizdi.

Enflasyon Muhasebesi ve İhracat Sorunları

KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, konuşmasında enflasyon muhasebesinin hem makro hem de mikro ölçekte birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğini belirtti. Finansmana erişimin zorlaştığı günümüzde kaynakların vergiye ayrılmasının yatırım yapma iştahını olumsuz etkilediğini söyleyen Büyüksimitci, yüksek maliyetler, yüksek faizler ve finansmana erişimdeki zorlukların karşısında işletmelerin ayakta kalma mücadelesi verdiğini ifade etti. Enflasyonla mücadele programı kapsamında atılan adımların üretim ve istihdamı sekteye uğratmaması gerektiğini vurgulayan Büyüksimitci, iş dünyasının da görüşlerinin alınarak kararların yeniden değerlendirilmesini beklediklerini söyledi.

Gümrüklü Hava Kargo Sahası ve Lojistik Merkezi Projeleri

Başkan Büyüksimitci, Kayseri’nin yakında gümrüklü hava kargo sahasına kavuşacağını müjdeledi. “Şehrimiz, yıllardır dile getirdiğimiz ve Kayseri Sanayi Odası olarak gerekli girişimlerde bulunduğumuz gümrüklü hava kargo sahasına inşallah yakında kavuşmuş olacak” diyen Büyüksimitci, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Kayseri Müdürlüğü ile sürekli temas halinde olduklarını ve bu konunun bizzat takip edildiğini belirtti. Erkilet Havaalanında 1.300 metrekarelik bir alanın gümrüklü hava sahası için ayrıldığını ve ihalesinin yapılmasını beklediklerini ifade etti. Bu yeni tesisin ihracatçılara zaman kazandıracağı ve maliyetleri azaltacağı belirtildi.

Büyüksimitci, Boğazköprü Lojistik Merkezi projesinin inşaatı ile ilgili taleplerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na ilettiklerini ve projede yaşanan sorunları aktardıklarını söyledi. Yeni demiryolu hatları projeye uymadığı için mevcut hatların sökülmesi gerektiğini, ayrıca ilave minimum 3 yolun yapılmasının gerekli olduğunu ifade etti. Yoğunluktan dolayı ihracat trenlerinin istasyonlarda uzun süre beklediğini belirten Büyüksimitci, ilave yolların ulaşım ağları problemini büyük ölçüde çözeceğini ve sanayicilerin rahatlamasına yardımcı olacağını vurguladı.

Demiryolu Hattı ve Vize Sorunları

Kayseri-Mersin demiryolu hattının kapatılmasının sanayicilere yıllık 850 milyon TL ek maliyet getirdiğini açıklayan Büyüksimitci; 'Mersin-Yenice arasındaki yüksek hızlı tren projesinin inşaatı nedeniyle yol 2 yıl süreyle kapatıldı. Söz konusu sürenin 4 yıla kadar çıkabileceği değerlendiriliyor. Demiryolu alternatifinin olmaması, sanayicilerin yüksek karayolu fiyatlarına ve ilave maliyetlere katlanmasına sebep oluyor' dedi. Bu durumun ihracatçılara ciddi maliyetler getirdiğini belirten Büyüksimitci, inşaatın hızlandırılmasını ve konteyner başına indirim yapılmasını talep ettiklerini açıkladı.

Son olarak, yeşil pasaport ve vize sorunlarının ihracatı olumsuz etkilediğini dile getiren Başkan Büyüksimitci, yeşil pasaport alımının 500 bin dolar ihracat üzerindeki firmalar için sağlandığını ancak ikinci ve devamındaki pasaportların verilmesindeki ihracat rakamlarının daha makul seviyelere düşürülmesi gerektiğini belirtti. Vize başvurularında yaşanan gecikmelerin Avrupa ile ticareti olumsuz etkilediğini ve tarife dışı engellere neden olduğunu ifade etti. Yeşil pasaport ve vize konularının Ticaret Bakanı ve TOBB Başkanına iletildiğini belirten Büyüksimitci, bu sorunların kısa sürede çözülmesini umduklarını söyledi.

Toplantı, KAYSO’nun mevcut ekonomik zorluklar karşısında atacağı adımlar, projeleri ve çözüm önerileri üzerinde detaylı bir şekilde durulması ile sona erdi.