Kayseri'yi Bekleyen Büyük Tehlike!

Kayseri'de yaşanan olaylar neticesinde internette yaşanan kısıtlamaların ardından vatandaşlar, erişim sorunlarını aşmak için VPN uygulamalarına yönelmeye başladı. Ancak uzmanlar, VPN kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken önemli riskler hakkında vatandaşları uyarıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Kayseri'yi Bekleyen Büyük Tehlike!

Kayseri'de yaşanan olaylar neticesinde internette yaşanan kısıtlamanın internet kısıtlamalarının ardından vatandaşlar, erişim sorunlarını aşmak için VPN uygulamalarına yönelmeye başladı. Ancak uzmanlar, VPN kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken önemli riskler hakkında vatandaşları uyarıyor. Güvenilir olmayan VPN uygulamaları nedeniyle kişisel bilgilerinizin çalınabileceği ve cihazınızın yasa dışı işlemler için kullanılabileceği konusunda ciddi uyarılar yapılıyor.

VPN Kullanmanın Avantajları

VPN İnternet trafiğinizi şifreler ve IP adresinizi gizler.Ayrıca halka açık Wi-Fi ağlarını kullanırken verilerinizi korur. Bunun yanı sıra engelli sitelere erişim sağlar. Aynı zamanda farklı ülkelerdeki içeriklere erişim sağlar.

VPN Uygulamaları ve Riskleri

Erişim sorunu yaşanan internet sitelerine giriş imkanı veren VPN uygulamaları, kullanıcılar için bazı riskler de barındırıyor. Güvenilir olmayan bir VPN uygulaması nedeniyle virüslere maruz kalabilir, kişisel bilgileriniz çalınabilir ve cihazınız yasal olmayan işlemler için kullanılabilir. Bu nedenle VPN kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var.

VPN, temel olarak bilgisayarınızın veya telefonunuzun fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli bir tünel açar. Bu tünel içinden iletilen bilgi dışarıdan bakıldığında şifreli olduğu için görüntülenemez. Ancak bir VPN sunucusuna bağlandığınız andan itibaren artık o sunucunun sizin adınıza internet bağlantınızı yönetmesine izin vermiş olursunuz. Sunucuya erişen kişiler internet bağlantınızı yönetebilir ve sizi yönlendirebilir.

Kayseri'yi Bekleyen Büyük Tehlike!

Ücretsiz VPN'lerin Tehlikeleri

Ücretsiz adı altında sunulan birçok VPN sağlayıcısı, internet trafiğinizi kayıt ederek bu bilgileri ticari veya istihbarat amaçlı kullanabilir. Ücretsiz VPN'lerde merkezi bir sunucu altyapısı olmadığından, bilgisayarınız hem kullanıcı hem de sunucu olarak sisteme bağlanabilir. Bu durumda bilgisayarınız, kötü niyetli kullanıcıların kendi kimliklerini gizlemek için kullanabileceği bir açık hedef haline gelebilir.

VPN Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzmanlar, VPN kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları şu şekilde sıralıyor:

Güvenilir bir VPN sağlayıcısı seçin. Ücretsiz hizmet veren VPN sağlayıcıları, internet trafiğinizi kayıt edebilir ve bu bilgileri kötü niyetli amaçlarla kullanabilir. Bankacılık işlemleri yaparken VPN bağlantısını kapatın. Yeni DNS ve VPN ayarlarını internet ve mobil bankacılık kullanımında devre dışı bırakın. İnternet şubesine tıkladığınızda açılan sayfanın adres kısmının doğru olduğundan emin olun. Örneğin, "ı" harfi yerine "l" harfi olmadığını kontrol edin.Bankacılık işlemlerinizde ortak Wi-Fi ağlarını kullanmayın. Operatörünüzün 3G veya 4,5G gibi bağlantılarını kullanın.

Kayseri'yi Bekleyen Büyük Tehlike!

Kayseri’deki vatandaşlar, internet kısıtlamaları nedeniyle VPN kullanımına yönelse de, güvenlik açısından dikkatli olmaları büyük önem taşıyor. VPN sunucuları aracılığıyla paylaşılan tüm bilgiler risk altında olabilir.