Kayseri'de belediyecilik hizmetleri çılgınlığı

Kayseri'de başta büyükşehir olmak üzere diğer belediyelerin hizmetlerinde adeta çılgınlık yaşandığı görülüyor.

Kayseri'de belediyecilik hizmetleri çılgınlığı

Hava şartlarının elverdiği her zaman Kayseri’deki belediyelerin projeleri gerçekleştirme, eksikleri ve sorunları giderme uğraşını verdiği görülürken, sürekli yeni projeler ürettiği de dikkatleri çekiyor. Bu konuda toplumun da görüşlerine yer verildiği ve taleplerin dinlenerek ihtiyaçların dikkate alındığı görülen çalışmalarda demokratik bir anlayışın uygulanmaya çalışıldığı gözler önüne seriliyor.

BELEDİYELER, KANUNDAKİ EMREDİCİ GÖREVLERLE BİLRİKTE, EMREDİCİ OLMAYAN HİZMETLERİ DE GERÇEKLEŞTİRİYOR

Kayseri’deki belediyelerin vatandaşlar için uygulama koyduğu hizmetlerde, 5215 sayılı Belediye Kanunu’nda belirtilen görev konularının bütününe dair çalışmalar yaptığı görülürken, kanunda belirtilen görev alanlarının dışında da hizmetler ürettiği dikkatleri çekiyor. Buna göre kanunda; ‘Belediye öncelikle imar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım, evlendirme, meslek ve beceri kazandırma; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 50.000’i geçen belediyeler, kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açar. Belediye, coğrafi ve kent bilgi sistemlerini kurar’ görevleri emredilirken, bu görevleri yerine getiren belediyelerin, kanunda; ‘Belediye, okul öncesi eğitim kurumları açabilir, devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir; sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir; kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir, bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir’ diye ifade edilen ve emredici olmayan konulara da el attığı biliniyor. Buna göre Kayseri’deki belediyeler; okul, sağlık merkezi, hastane yaptırma, eğitim kurs ve faaliyetleri düzenleme gibi alanlarda da bir çok faaliyeti ile öne çıkıyor. Daha önce ise Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Yamula Barajı’nı tamamlama gibi yine belediye kanununda emredilmemiş görevlerin dışında hizmetleri yaptığı görülmüştü. Kayseri’de yerel yönetim konusunda neredeyse el atılmamış bir hizmet kalmadığı dikkatleri çekiyor.

İDEOLOJİK OLMAYAN HİZMET ODAKLI ANLAYIŞ

Kayseri’deki belediyeciliğin ideolojik değil hizmet odaklı olması, yapılan çalışmalarda ayrışmaya sebebiyet vermemesi ve hizmetlerin kapsayıcı olmasına neden olurken, bu denli çalışmaların meydana gelmesinde ideoloji yerine hizmetin ön plana çıkarılmasının etkili olduğu gözler önüne seriliyor. Belediyecilik anlamında geçmişte olduğundan daha çok günümüzde vatandaşların da önceliğinin hizmet olduğu görülürken, belediyecilikte vatandaşın isteklerine cevap veren kişi ve partilerin yönetime geldiğine tanık olunuyor. HABER: KAAN AKBAŞ