Kayseri'de bir işletmeye 'Hastalıktan Ari İşletme Belgesi' verildi.

TARIM ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen 'Hastalıktan Ari İşletme Belgesi' uygulamasında Kayseri'de ilk belge bir firmaya verildi.

Kayseri'de bir işletmeye 'Hastalıktan Ari İşletme Belgesi' verildi.

Türkiye'de görülen sığır tüberkülozu ve brusella hastalıkları ile etkin mücadele kapsamında hayvancılıkta sürdürülebilirliğin sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla ‘Hastalıktan Ari İşletmelerin Desteklenmesi Projesi’ uygulanıyor. Proje ile de hayvan sağlığı yanında, sağlıklı ve kaliteli süt üretilirken Kayseri’de ilk kez bir firmaya ‘Hastalıktan Ari İşletme Belgesi’ verildi.

 

Konuyla ilgili bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, "Hayvan sağlığı ve halk sağlığının korunması, güvenli hayvansal üretim yapılması ve hayvansal ürünlerin ihracatının sürdürülebilmesi için gerçek ve tüzel kişilere ait işletme veya işletmelerin, bakanlık tarafından belirlenen hayvan hastalıklarından ari olarak üretim yapması amaçlanmaktadır. Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip olan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için ari işletme desteklemesi yapılmaktadır. Bu işletmemiz de ‘Kayseri’de ilk ‘Hastalıktan Ari İşletme Belgesi’ almaya hak kazanan işletmemizdir. Hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelere örnek teşkil edeceğini düşünüyorum" dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından ‘Hastalıklardan Ari İşletme Belgesi’ Pandoğa Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi yetkilisi Zekeriya Güney’e İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin tarafından takdim edildi.

 

Hastalıktan Ari İşletme Belgesi Nedir?

Karantina ünitesine sahip, hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartlara tüm hayvanları şap, tüberküloz ve brusella ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine hastalıklardan ari işletme denilmektedir. Hastalıktan ari işletmelerinin işletmeye ait her türlü kayıt tutmaları, hijyen ve hayvan refahı kurallarını uygulamaları ve bununla ilgili kayıtları tutmaları, çiğ sütte bakteri, somatik hücre, aflotoksin miktarı, kalıntı miktarlarının limitlerin altında olmaları durumunda işletmeye onaylı hayvancılık işletmesi denilmektedir.