Kayseri'de en çok mesleki ve dayanışma derneği bulunuyor

Kayseri'de, dernekler içerisinde en çok bulunanların mesleki ve dayanışma türünde olduğu ortaya çıktı.

Kayseri'de en çok mesleki ve dayanışma derneği bulunuyor

İçişleri Bakanlığı'na bağlı olan Dernekler Dairesi Başkanlığı'nda elde edilen son bilgilere göre, Kayseri'de bulunan binin üzerinde ve onlarca farklı türde bulunan derneklerden en fazla olanlarının, toplam 397 adet ile mesleki ve dayanışma konularında olduğu öğrenilirken, onu ise sırasıyla toplam 315 adet ile dini hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyet gösteren dernekler ve toplam 310 adet ile ise spor ve spor ile ilgili dernekler takip etti.

KAYSERİ'DE 1438 DERNEK YERALIYOR

Dernekler Dairesi Başkanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Kayseri'de toplam 1438 dernek olduğu ifade edilirken, söz konusu derneklerin faaliyet alanları ve miktarları ise şu şekilde gerçekleşti; çevre doğal hayat hayvanları koruma dernekleri 30, çocuk dernekleri 0, dış Türkler ile dayanışma dernekleri 7, eğitim araştırma dernekleri 74, toplumsal değerleri yaşatma dernekleri 12, engelli dernekleri 12, gıda, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren dernekler 4, hak ve savunuculuk dernekleri 16, imar, şehircilik ve kalkındırma dernekleri 5, insani yardım dernekleri 121, mesleki ve dayanışma dernekleri 397, kültür, sanat ve turizm dernekleri 65, kamu kurumları ve personelini destekleyen dernekler 12, sağlık alanında faaliyet gösteren dernekler 33, şehit yakını ve gazi dernekleri 1, spor ve spor ile ilgili dernekleri 310, bireysel öğreti ve toplumsal gelişim dernekleri 10, yaşlı ve çocuklara yönelik dernekler 3, uluslararası teşekküller ve işbirliği dernekleri 3, dini hizmetlerin gerçekleştirilmesine yönelik faaliyet gösteren dernekler 315 ve düşünce temelli dernekler 8.

Kayseri'de olduğu gibi Türkiye genelinde de mesleki ve dayanışma dernekleri en çok bulunan dernek türlerinden oldu. Buna göre yurt genelinde mesleki ve dayanışma dernekleri toplam 33 bin 587 adet olurken bu derneklerde ise toplam 5  milyon 201 bin 229 üyenin bulunduğu öğrenildi.

HEMŞEHRİ DERNEKLERİ SAYISINDA İÇ ANADOLU İKİNCİ

Dernekler konusunda yetkili kurumun verdiği bilgilerde, hemşehrilerin yardım, birlik ve dayanışması konularında kurulmuş olan hemşehri dernekleri miktarında 'iç Anadolu Bölgesi', diğer 7 bölge içerisinde toplam 3 bin 215 dernek ile 2'nci sırada yer alırken, ilk sırada ise toplam 8 bin 13 dernek ile ise Marmara Bölgesi geldi. 7 bölge içerisinde 3. sırada ise toplam 1289 hemşehri derneğine sahip olan Karadeniz Bölgesi bulundu. Listede en az hemşehri derneğine sahip olan bölge de toplam 283 hemşehri derneği ile Doğu Anadolu Bölgesi oldu. Diğer bölgelerdeki hemşehri dernekleri miktarı da şöyle gerçekleşti: Ege Bölgesi 1098, Akdeniz Bölgesi 752 ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 296. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ