Kayseri'de hava kirliliği 'hassas' düzeyde

Kayseri'de hava kirliliğinin orta ile üst düzeyin arasındaki 'hassas' seviyede olduğu öğrenildi.

Kayseri'de hava kirliliği 'hassas' düzeyde

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan elde edilen illerin hava kirlilik derecesi bilgilerinde Kayseri'de yer alan; Organize Sanayi Bölgesi, Melikgazi ve Hürriyet olmak üzere 3 merkezde hava kirlilik derecesinin yüksek denebilecek bir oranda olduğu ortaya çıktı.

KAYSERİ'DE HAVANIN RENGİ TURUNCU

Bakanlığın belirttiği hava kirlilik dereceleri tablosunda, düşükten yükseğe doğru renklerle ifade edilen; yeşil (iyi), sarı (orta), turuncu (hassas), kırmızı (sağlıksız) mor (kötü), bordo (tehlikeli) sınıflamalarında, Türkiye'de mor ve bordo renk olan kötü ve tehlikeli bir yer nadir olarak yer yer ve zaman zaman bulunurken, en çok ise yeşil olan iyi ve turuncu olan hassasın yer aldığı görüldü. Kayseri'de ise Organize Sanayi Bölgesi, Melikgazi ve Hürriyet olmak üzere toplam merkezde hava kirliliği derecesinin turuncu renk olan hassas düzeyde olduğu kayıtlara geçti.

HÜRRİYET KARBONMONOKSİTTE TÜRKİYE 2'NCİSİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın saatlik, günlük, haftalık, aylık ve yıllık periyotlarla hava kirlilik düzeylerini sunduğu dinamik tablosunda edinilen en son verilere göre, havada bulunan kabonmonoksit miktarında Kayseri'deki Hürriyet Mahallesi ölçüm merkezi 2 bin 921 mg/m³ seviyesi ile Türkiye'de 2. sırada yerini aldı. İlk sırada ise 6 bin 549 mg/m³ miktarında karbonmonoksit bulunan yer Karabük Kardemir işletmeleri ölçüm merkezi bulundu. Kayseri'nin ise havadaki karbonmonoksit miktarında Karabük'ten sonra gelen ilk il olduğu dikkatleri çekti. Küçük parçacıklar olan partiküllü hava düzeyinde ise Kayseri'deki Organize Sanayi Bölgesi ölçüm merkezi 237 µg/m³ seviyesi ile Türkiye'de 4. sırada yerini alırken, ilk sırada 510 µg/m³ seviyesindeki Bursa İnegöl ölçüm merkezi, ikinci sırada 349 µg/m³ ile Bursa ölçüm merkezi ve üçüncü sırada ise 262 µg/m³ ile Muğla ölçüm merkezi bulundu.

Kayseri kükürtdioksit, arsenik, kurşun, benzen, kadmiyum, ozon, azotdioksit, nikel gibi kirliliklerde ise kayda değer bir miktara sahip çıkmadı.

TÜRKİYE'DE ORTALAMA 3 KIRMIZI NOKTA VAR

Sürekli olarak ölçümü yapılan ve zaman zaman değişen hava kirlilik miktarları ile türlerine göre Türkiye'de, ortalama 3 merkezin sağlıksız olarak nitelendirilen kırmızı renkte olduğu belirlendi. Buna göre çoğunlukla Bursa İnegöl, Bolu ve Iğdır'ın kırmızı renkte görüldüğü kayıtlara geçti. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ