Kayseri'de kovan sayısı arttı, bal üretimi düştü

Kayseri'de bal üretimi düşerken kovan sayısında ise artışın meydana geldiği dikkatleri çekti.

Kayseri'de kovan sayısı arttı, bal üretimi düştü

Kayseri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden (KAYHAM) edinilen son bilgilere göre Kayseri’de 2016 yılında bal üretiminde bir önceki yıla kıyasla düşüş yaşandı. Buna göre 2015 yılında toplam 553 ton bal üretimi gerçekleştiği görülürken, 2016 yılına gelindiğinde ise bu miktar yaklaşık 80 ton düşüş göstererek 474 tona geriledi.
 
KOVAN SAYISINDA ARTIŞ
 
Kayseri’de bal üretiminin düşüş gösterdiği kayıtlara geçerken, kovan miktarında ise artış olduğu dikkatleri çekti. Buna göre 2015 yılında 48 bin 739 adet kovan bulunan Kayseri’de 2016 yılına gelindiğinde ise bu miktar yaklaşık 700 kovan artışla 49 bin 486’ya ulaştı.
 
Kovan sayısının artmasına rağmen bal üretimindeki düşüşün arı hastalıklarından kaynaklandığı tahmin edildi.
 
KAYSERİ’DE ARICILIK KÖYDEN İŞLETMELERE DÖNDÜ
 
Kayseri’de yürütülen arıcılık faaliyetlerinin köyden çok işletmeler yoluyla yapılmaya dönüştüğü görüldü. Buna göre 1991 yılından 2013 yılına kadar arıcılık yapılan köy sayısı verilirken ve bu sayı en son 190 köyde kalırken, bu tarihten sonra ise köy sayısının bulunmadığı, köy yerine işletme sayılarının aktarıldığı görüldü. Bu tablo arıcılığın köyden çok işletmelerde yapılmaya başlandığı şeklinde yorumlandı. Arıcılık yapılan işletmelerin sayılarında ise son yılda sürekli artış meydana geldiği paylaşıldı. Buna göre 2014 yılında toplam 614 işletme arıclık faaliyeti yürütürken, bu sayı 2015’te 657’ye, 2016’da ise 693’e yükseldi. HABER: KAAN AKBAŞ