Seçime rekor katılım

14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri yapıldı. Kayseri'de de büyük bir heyecana sahne olan seçimde meclise giden 10 milletvekilin 7'si yeni isimlerden oluşurken, 3 isim de yeniden seçildi.

Seçime rekor katılım
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri’de seçimlere rekor katılım sağlandı.14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri yapıldı. Kayseri'de de büyük bir heyecana sahne olan seçimde meclise giden 10 milletvekilin 7'si yeni isimlerden oluşurken, 3 isim de yeniden seçildi. 
Toplamda 956 bin 823 kişi sandık başına gitti. Seçmen sayısının 1 Milyon 49 bin 275 bin seçmenin olduğu Kayseri’de vatandaş sandığına sahip çıktı. Resmi olmayan rakamlara göre 938 bin 44 olurken geçerli sayıldı. Geçtiğimiz seçimlerle bu seçim oranları kıyaslandığında büyük bir artış olduğu dikkatlerden kaçmadı. Kayseri’de seçimlere katılım Oranı: yüzde 91.19 olarak kayıtlara geçti. 

Kayseride seçime rekor katılım

MHP İSTİKRARI KORUDU
İki seçim arasında önemli bir fark ortaya çıkarken, yaklaşık 100 bin seçmen sandık başına gitmedi. Kayseri’de toplamda 10 milletvekili çıkarken, AK Parti’de 5, MHP’de 2, CHP’de 2, İYİ Parti’de de 1 vekil meclise gitti. AK Parti Kayseri Milletvekili sayısında 1 kişilik düşüş oldu. MHP, vekil sayısını korudu. MHP ile birlikte İYİ Parti’de Kayseri’deki vekil sayısını korudu. Bunun yanı sıra CHP’de 50 yıl sonra Kayseri’deki vekil sayısını artırdı. CHP’de birinci sıradaki Aşkın Genç, milletvekili olurken, millet ittifakından CHP listesinde yer alan Mahmut Arıkan da Kayseri’den meclise giden ikinci vekil oldu. 
Kayseri'de AK Parti 40.66 oy oranı ile 1. Parti, MHP 19.08 oy oranıyla 2. parti, CHP 17.22 oy oranıyla 3. Parti olurken, İYİ Parti ise, 10.04 oy oranıyla 4. parti seçildi. Böylelikle Kayseri'den AK Parti 5, MHP 2, CHP 2 ve İYİ Parti de 1 milletvekili çıkardı. 

HANGİ İSİMLER MECLİSE GİTTİ?
Kayseri AK Parti'de Hulusi Akar, Ayşe Böhürler, Şaban Çopuroğlu, Murat Cahid Cıngı ve Bayar Özsoy kentin yeni milletvekilleri oldu.
MHP’de MHP İsmail Özdemir ve Baki Ersoy yeniden seçilirken, CHP'de ise, Aşkın Genç ve Mahmut Arıkan vekil seçilen isimler olurken, İYİ Parti'de de Dursun Ataş yeniden Milletvekili oldu.

SEÇİMDE KAÇ OY KULLANILDI?
Türkiye'nin, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerinin belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. Seçimde yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmen oy kullandı.