Kayseri'de sigara bırakmak için 9 bin 197 başvuru

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü'nde, Kayseri' de 2015 yılı içerisinde sigara bırakmak için toplam 9 bin 197 kişinin ilgili merkezlere başvuru yaptığı öğrenildi.

Kayseri'de sigara bırakmak için 9 bin 197 başvuru

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı’nın 2015 yılında tekrar başlattığı ücretsiz sigara bırakma ilaçları dağıtımı ile 2015 yılında 9 bin 197 kişinin sigara bırakma polikliniğine başvurduğu, 2016 yılının ilk 4 ayında da 4 bin 332 kişinin başvuruda bulunduğu, 3 bin 467 kişiye ise ücretsiz sigara bırakma ilacı dağıtıldığı bildirildi.

1 SİGARA HAYATIN ORTALAMA 11 DAKİKASINI KISALTIYOR

31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ömer Faruk Özyurt verdiği bilgilerde,  1 sigaranın hayatın ortalama 11 dakikasını kısalttığını ifade ederek şunları kaydetti: “Tütün kullanımının sağlığa zararları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için tüm dünyada 31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanmaktadır. Yapılan çalışmalar, içilen 1 sigaranın hayatın ortalama 11 dakikasını kısalttığını göstermektedir. Her yıl ülkemizde 100 binden fazla kişi (bütün ölümlerin dörtte biri) doğrudan tütün kullanımına bağlı bir hastalıktan yaşamını kaybetmektedir. Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin yüzde 35’inin, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının nedeni yine sigaradır. Sigara kan dolaşımı ve damarları, kalp sağlığını, ağız sağlığını tehdit etmektedir. Bilindiği gibi günümüzde en önemli hastalık ve ölüm nedenlerinden birisi sigara içimidir. Önlenebilir olan bu olumsuz alışkanlık ülkemizde ve dünyada ne yazık ki milyonlarca insanın sağlığını tehdit eden konumunu halen sürdürmektedir. Ülkemizde son yıllarda tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesinden doğan zararlardan bireylerin doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmesini önlemek için tütün ve bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele, tam bir devlet politikası haline gelmiştir. Bu amaçla vatandaşları bu kötü alışkanlıktan uzak tutma, koruma ve bilinçlendirme konusunda kararlı önlemler alınmaktadır.”

SİGARA BIRAKTIRMAK İÇİN HER TÜRLÜ DESTEK VERİLMEKTEDİR

Sigaranın bıraktırılması için vatandaşlara ‘İLDEM Sağlıklı Yaşam Merkezi, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nde bulunan Sigara Bırakma Poliklinikleri’ aracılığı ile her türlü desteğin verildiğini vurgulayan İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Özyurt şu bilgileri paylaştı: “Ülkemizde tüm sağlık kuruluşları, vatandaşlarımızın sağlığının korunması için bu konuda istekle hizmet vermektedir. İlimizde de her zaman vatandaşlarımıza İLDEM Sağlıklı Yaşam Merkezi, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nde bulunan ‘Sigara Bırakma Poliklinikleri’ tarafından her türlü destek verilmektedir. Bakanlığımızın 2015 yılında tekrar başlatmış olduğu ücretsiz sigara bırakma ilaçları dağıtımı ile 2015 yılında 9197 kişi sigara bırakma polikliniğine başvurmuş, 2016 yılının ilk 4 ayında ise 4332 kişi başvurmuş olup 3467 kişiye ücretsiz sigara bırakma ilacı dağıtılmıştır. Sadece bırakmak istemeniz sigarasız hayatınız için başlangıç olacaktır. Bu vesile ile tüm halkımızı ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ münasebetiyle bir kez daha bu küresel illetten uzak durmaya ve en kısa zamanda kurtulmaya davet ediyor, sağlıklı günler diliyoruz.” ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ