Kayseri'de Suriyeli anlaşmazlığı dinmiyor

Kayseri'de Suriyeli sığınmacılar ile yaşanan anlaşmazlıklar bitmiyor. Bugüne kadar ikisi Uğurevler Mahallesi'nde, biri Eskişehir Bağları ile Danışment Mahallesi'nden ve bir diğeri de Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde olmak üzere 4 olay yaşanırken, söz konusu olayların da bitecek gibi görünmediği anlaşılıyor.

Kayseri'de Suriyeli anlaşmazlığı dinmiyor

Gerek kültürlerin, gerek alışkanlıkların ve gerekse de yaşam şekillerinin Türkiye ile farklı olduğu görülen Suriyeli sığınmacıların, bu gibi nedenlerle toplum tarafından henüz benimsenemediği görülürken, önceki gün yine Uğurevler Mahallesi’nde 2 Suriyeli sığınmacıların yaralanması ile sonuçlanan bir olay meydana geldi. Suriyeliler ile mahalle sakinleri arasında çıkan kavgada sopalar ile bıçaklar çekilirken, mahalle de sıcak saatler yaşandı. Olayların büyüme ihtimaline karşın aralarında çevik kuvvetin de bulunduğu çok sayıda emniyet görevlisi olay yerine sevkedilirken, yaralıların ise yaralı olduğu, hayati tehlikesinin bulunmadığı ve hastanede tedavi edildiği öğrenildi. Benzer olaylara daha önce de farklı mahallelerde rastlanmış, vatandaşlar ellerinde sopalarla birlik olup Suriyeli avına çıkmış ve mahallelerinde Suriyeli istemediklerini söylemişlerdi. 

KAYSERİ’DE 50 BİN KADAR SURİYELİ SIĞINMACI BULUNUYOR

Eski Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ün verdiği son bilgilerde Kayseri’de 50 bin civarında Suriyeli sığınmacı olduğu biliniyor. Yıldırımeyazıt, Aydınlıkevler, Uğurevler, Danışment Mahalleri ile Eskişehir Bağları gibi bölgelerde yoğunlukta bulunan Suriyeli sığınmacılara başta sosyal yardım kuruluşları olmak üzere devlet ile vatandaşlar tarafından da yardımlar yapıldığı kaydediliyor. Devletin sağlık harcamalarıyla destek verdiği Suriyeli sığınmacıların eğitim faaliyetlerinden de yararlandırıldığı görürken, gıda, kıyafet ve barınma konusunda da sosyal yardımlaşma derneklerinin destekleri dikkatleri çekiyor.

500 KADAR SURİYELİ BARINMA MERKEZLERİNE GÖNDERİLDİ

Bir önceki Vali Düzgün’ün son açıklamalarında Kayseri’de bulunan ve gerek asayişi ihlal ettiği ve gerekse dilencilik yaptığı gerekçesi ile 500’e yakın Suriyeli sığınmacının Osmaniye, Hatay’daki gibi barınma merkezlerine gönderildiği bildirilmişti. 

İl Göç İdaresi Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve 10 Mart 2016 tarihi itibariyle de faaliyete geçen Sivas karayolu 26'ncı kilometre Gömeç Mevkii'ndeki Geri Gönderme Merkezi’nin ise 16 bin metrekare kapalı alanda 750 kişiye hizmet verecek kapasitede olduğu eski Vali Düzgün tarafından ifade edilmişti. Merkezde 98 Irak Türkmeni, 55 Pakistan vatandaşı, 2 Suriyeli ve 1 Afganistanlı olmak üzere toplam 156 kişinin barındığı bildirilirken, erkekler, kadınlar, aileler ve engelliler için ayrı bölümlerin bulunduğu, idari alan ve sığınmacılar alanı olmak üzere ikiye ayrılan merkezde çocuk oyun alanları, derslikler ve spor salonu gibi etkinliklerin yapılabileceği alanların da oluşturulduğu kaydedilmişti. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ