KAYSERİ'DE SURİYELİ SIĞINMACI SAYISI 60 BİNİ GEÇTİ

Kayseri'de resmi kayıtlara yansıyan Suriyeli sığınmacı sayısı 60 bini geçti. Türkiye'de ise bu rakam 3 milyonu aşmış durumda.

KAYSERİ'DE SURİYELİ SIĞINMACI SAYISI 60 BİNİ GEÇTİ

Kayseri’de resmi kayıtlara yansıyan Suriyeli sığınmacı sayısı 60 bini geçti. Türkiye’de ise bu rakam 3 milyonu aşmış durumda.

Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından beri yüzbinlerce binlerce Suriyeli hayatını kaybederken, milyonlarca kişi de yurtlarını terk ederek başka ülkelere sığınmak zorunda kaldılar. Esed rejiminin son yıllarda giriştiği Dünya çapındaki en büyük katliam nedeniyle sayıları tam olarak bilinmemekle beraber 400 bine yakın insanın öldüğü belirtilirken, bu rakamın önemli bir bölümünün kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtiliyor.

6 yıldan fazladır süren iç savaş nedeniyle milyonlarca insan evlerini terk edip başka ülkelere sığınmak durumunda kaldı. Mültecilere kapılarını açan tek ülke ise neredeyse Türkiye oldu. Türkiye Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün rakamlarına göre Suriye’den Türkiye’ye göç edenlerin sayısı 3 milyonu geçti. Kayıtsız olarak giriş çıkış yapan kişiler ise bu rakama dahil değil.

Suriyeli mültecilerin en çok yaşamayı tercih ettiği kentler Gaziantep, Hatay, Kilis ve Adana gibi iller olurken, İç Anadolu ve Batı illerinde de binlerce Suriyeli yaşamaya devam ediyor.

2017 yılı itibariyle Kayseri’de kayıtlı olarak ikamet eden Suriyeli sayısı 60 bini geçti. Suriye’de iç savaşın başladığı dönemlerde, Suriye’den gelecek olan sığınmacılar için Gömeç yakınlarında bin kişilik mülteci kampı hazırlanmıştı. Ancak sığınmacı sayısı tahmin edilenin çok üzerinde olunca, bu merkez, başka amaçlarla kullanılmaya başlandı.

Türkiye ise ilk etapta 100 milyon sığınmacı kabul edeceğini duyurmuştu. 2017 itibariyle ülkedeki göçmen sayısı 3 milyonu aşmış durumda.

Bu arada, Kayseri’deki Suriyeliler artık gündelik yaşantılarını da tesis etmeye başladılar. Birçok kişi iş bulup çalışmaya başlarken, bazıları da işyeri açarak esnaflık yapmaya başladı. Özellikle Sahabiye ve Fatih mahallelerinde Suriye uyruklu kişilere ait çok sayıda işyeri bulunuyor.

HABER: MEHMET SERBEZ