Kayseri'deki Doğu Türkistanlıların lideri Cantürk'e anma programı

Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Alim Gerçel ile beraberindeki heyet, Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarette Gerçel, Kayseri'deki Doğu Türkistanlıların duayen ismi olan Mehmet Kasım Cantürk için Cumartesi günü anma gecesi düzenleyeceklerini duyurdu.

Kayseri'deki Doğu Türkistanlıların lideri Cantürk'e anma programı

Gerçekleşen ziyarette Cemiyet Başkanı Metin Kösedağ ile buluşan Dernek Başkanı Gerçel; “Kayseri Turizm ve Kültür İl Müdürlüğü ile Kayseri Kültür Turizm Derneğimiz, Kayseri’de bulunan Doğu Türkistanlıların lideri rahmetli Mehmet Kasım Cantürk’ü anma programı tertipledi. Programımız 24 Mart Cumartesi günü saat 18:00’de Gültepe Parkı yanındaki Kültür Müdürlüğü Salonu’nda yapılacaktır. Bu programımızda Doğu Türkistan kültüründen örnekler verilecek, ikramlarda bulunulacaktır. Kayserili hemşehrilerimizi programa davet ediyoruz” ifadelerinde bulundu.
 
Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Recep Kanalga ise; “Ülkelerinde yaşanan zulmü dünyaya duyurmak isteyen Doğu Türkistanlıların ulaşmak istedikleri ilk ülke Türkiye olmuştur” diyerek şunları kaydetti; “İşte bu göç hareketleri neticesinde 1965 yılında Türkiye’ye gelen Doğu Türkistanlılar Kayseri’ye yerleştirilmişlerdir. Kayseri’ye kadar uzanan göç hareketlerinin liderlerinden biri Mehmet Kasım Cantürk’tür. 1 Şubat 2015’te vefat eden Mehmet Kasım Cantürk’ü yad etme düşüncesiyle Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kayseri Kültür ve Turizm Derneği birlikteliğinde anma programı düzenlenecektir” şeklinde konuştu.
 
İki oturum şeklinde gerçekleşecek programın Doğu Türkistan Oturumu’nda Doç. Dr. Erkin Emet, Yrd. Doç. Dr. Ömer Kul, Yrd. Doç. Dr. Tekin Tuncer, Seyit Tümtürk ve Hidayetullah Oğuzhan konuşmacı olarak katılırken, Mehmet Cantürk Oturumu’nda ise Prof. Dr. Remzi Kılıç, Hamit Göktürk, Dr. Seyfi Şahin, Muhsin İlyas Subaşı ve Erkinbeğ Uygurtürk konuşmacı olarak yer alacak. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ